Nemške oblasti iščejo izginule prebežnike. Foto: EPA
Nemške oblasti iščejo izginule prebežnike. Foto: EPA

Kot je potrdil tudi bavarski notranji minister Joachim Herrmann, obstaja velika verjetnost njihove povezanosti z Islamsko državo. Potni listi so namreč podobni tistima, ki so ju našli pri dveh skrajnežih v terorističnih napadih v Parizu.

Po uradnih podatkih iskanje prebežnikov s ponarejenimi dokumenti že poteka. Nemške oblasti iščejo 12 ljudi, ki so izginili po prihodu v državo. Ponarejeni oziroma ukradeni potni listi naj bi bili pridobljeni iz istega vira kot dokumenti pariških napadalcev, navaja Bild. Dvanajsterica je v Nemčijo vstopila pred napadi v Franciji, zaradi preobremenjenih zmogljivosti pri registracijskih postopkih pa se je za njimi izgubila sled.

Dva s takšnima potnima listoma tudi v Avstriji
Po neuradnih podatkih je v Nemčiji okoli 250.000 neregistriranih prosilcev za azil, saj so v državo lahko vstopili brez registracije. Po prihodu v državo naj bi se ti ljudje registrirali, a so temu namenjene pisarne preobremenjene in so prebežniki primorani na to čakati tudi po nekaj tednov. Na meji naj jim po poročanju celo ne bi jemali prstnih vtisov. Številni po prihodu v državo tako izginjajo brez prijave. Po podatkih Bilda naj bi to veljalo za okoli 30 odstotkov prebežnikov. Neimenovan vladni vir je dodal, da točnih številk nimajo in da ne vedo, ali so sploh še v Nemčiji.

Pred tednom dni sta bila dva moška že aretirana v Avstriji. V prebežniškem nastanitvenem centru so pri njiju našli sumljivo povezavo s skrajneži, ki so pripravili napad v Parizu. Tudi ta dva sta v istem času kot načrtovalci napada v francoski prestolnici uporabljala ponarejena sirska potna lista.