Delodajalci opozarjajo, da bo uvedba minimalne plače ogrozila cilj polne zaposlenosti. Foto: Reuters
Delodajalci opozarjajo, da bo uvedba minimalne plače ogrozila cilj polne zaposlenosti. Foto: Reuters

Zakonsko določena minimalna plača je bila zahteva socialdemokratov na jesenskih pogajanjih s krščanskimi demokrati kanclerke Angele Merkel, ki so ji slednji močno nasprotovali, a so morali na koncu popustiti v dobro sklenitve velike koalicije.

"Minimalna plača prihaja," je sporočila socialdemokratska ministrica za delo Andree Nahles. Po njenih besedah bo minimalna plača poskrbela za več pravičnosti in prispevala k temu, da bo okoli štiri milijone ljudi za svoje delo končno prejelo zasluženo plačilo.

Ministrica je obljubila pomoč pri uveljavitvi minimalne plače v sektorjih, v katerih je pogosto sezonsko delo, na primer v kmetijstvu, hotelih in restavracijah.

Zakon bo zdaj romal v spodnji dom nemškega parlamenta, ministrstvo za delo pa mora še določiti, ali je potrebna tudi podpora zgornjega doma parlamenta. Po pričakovanju bodo poslanci zakon potrdili brez težav.

V popolnosti naj bi zaveza o izplačilu minimalne plače začela veljati leta 2017 in bo zajemala vse zaposlene, z izjemo mlajših od 18 let in vajencev. V prvih šestih mesecih zaposlitve ne bo veljala tudi za delavce, ki so bili pred tem brez dela več kot leto dni.

Uvedbi minimalne plače so ostro nasprotovali v združenjih delodajalcev, pri katerem so prepričani, da se bo zato zmanjšalo število delovnih mest.