Čeprav se je še včeraj v medijih pisalo, da je med varnostnimi ukrepi v Nemčiji tudi prepoved nošenja burk, je notranji minister to zanikal. Foto: Reuters
Čeprav se je še včeraj v medijih pisalo, da je med varnostnimi ukrepi v Nemčiji tudi prepoved nošenja burk, je notranji minister to zanikal. Foto: Reuters
Nemčija bo poostrila varnostne ukrepe

"Nemci, ki sodelujejo v bojih na tujem za teroristično milico in ki imajo še drugo državljanstvo, bodo v prihodnje izgubili nemško državljanstvo," je na novinarski konferenci v Berlinu sporočil nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Predlogi novih ukrepov so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države; 17-letni napadalec je na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni pozneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi.

Po podatkih nemških obveščevalnih služb je samo maja letos iz Nemčije v Sirijo ali Irak odšlo 820 džihadistov. Skoraj tretjina med njimi se jih je v Nemčijo že vrnila, okoli 140 je bilo ubitih. Najmanj 420 naj bi jih bilo še vedno na sirskih ali iraških tleh.

Cilj: zmanjšanje teroristične ogroženosti
Paket varnostnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji, predvideva tudi zaostritev kaznovanja tujcev s kaznivo preteklostjo, ki bodo hitreje pristali za zapahi in hitreje bodo tudi izgnani. Po novem predlogu bi bil razlog za pripor že "grožnja javni varnosti". To pomeni, da bi tujci, zgolj osumljeni priprave napada, pristali za zapahi, posledično pa bodo tudi hitreje izgnani. Kot kaznivo dejanje bi se obravnavalo že samo izražanje naklonjenosti terorizmu.

Po načrtih de Maiziera bi v Nemčiji okrepili policijske vrste, in sicer s 4.600 novimi delovnimi mesti, izdatke za varnost pa naj bi do leta 2020 povišali za dve milijardi evrov.

Burke ne bi prepovedali
Minister pa je zavrnil možnost, da bi prepovedali nošenje burk (muslimansko žensko oblačilo, ki pokriva celotno telo, s tančico so zakrite tudi oči). "Menim, da je splošna prepoved nošenja burke ustavnopravno problematična. Vsega, kar zavračamo, ni mogoče prepovedati," je poudaril.

Še naprej pa bo veljala zaupnost za zdravnike, kar je v Nemčiji že sprožilo burne razprave. Vlada naj bi v dialogu z zdravniško zbornico iskala rešitve, s katerimi bi zmanjšali ogroženost prebivalstva.

De Maiziere je še poudaril, da je za upiranje radikalizaciji beguncev nujna njihova boljša socialna oskrba, na obravnavo travmatiziranih posameznikov morajo biti bolje pripravljeni tudi učitelji. V skladu z njegovimi predlogi naj bi preučili tudi, kako nemški urad za migracije in begunce (Bamf) predaja podatke varnostnim službam.

Nemčija bo poostrila varnostne ukrepe