Nemčija je zaprla generalni konzulat v Ankari, okoli katerega je poostrila varnost. Foto: Reuters
Nemčija je zaprla generalni konzulat v Ankari, okoli katerega je poostrila varnost. Foto: Reuters
Do kdaj bo Nemčija izvajala ukrep, ni znano. Foto: Reuters

Nemški konzulat v Carigradu je državljane obvestil, da generalni konzulat in šola ostajata preventivno zaprta, ob čemer so jih pozvali, naj ne hodijo na to območje. Konzulat je namreč v bližini osrednjega trga Taksim, šola pa dober kilometer stran na območju za pešce Istiklal Caddesi. Tudi na nemškem veleposlaništvu v Ankari so ljudi opozorili, naj bodo previdni.

Središče turške prestolnice je v nedeljo pretresel samomorilski napad, v katerem je bilo poleg dveh napadalcev ubitih 35 ljudi, 125 pa ranjenih. Odgovornost zanj je danes prevzela oborožena skupina Kurdistanski sokoli svobode (TAK), povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), in opozorila pred novimi civilnimi žrtvami.

TAK za neodvisno kurdsko državo
Kot je na svoji spletni strani zapisal TAK, ki se zavzema za neodvisno kurdsko državo in naj bi se pred več kot desetletjem ločil od PKK-ja, so "na ulicah prestolnice fašistične turške republike" 13. marca zvečer izvedli samomorilski napad, kot odgovor na varnostne operacije turških sil na večinsko kurdskem jugovzhodu države.

Napad v središču Ankare to nedeljo je sledil podobnemu napadu tri tedne pred tem, ko je bilo v turški prestolnici prav tako v eksploziji avtomobila bombe ubitih 29 ljudi. Tudi takrat je odgovornost za napad prevzel TAK.

Turške oblasti so sicer krivdo za tokratni napad pripisale PKK-ju, proti kateri od konca lanskega leta bijejo srdito vojno, tako doma kot na severu sosednjega Iraka. Kot napadalko so v torek identificirali mlado pripadnico PKK-ja, ki se je urila v Siriji pri kurdski milici Enote za zaščito ljudstva (YPG).