Nabiranje gob je lahko usodno. Foto: Reuters
Nabiranje gob je lahko usodno. Foto: Reuters
Prišleki v nemških gozdovih zamenjujejo zelene mušnice (na sliki rdeča mušnica) za jajčaste mušnice. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, beguncem po dolgi in nevarni poti do Nemčije tudi v "obljubljeni deželi" še vedno grozijo nevarnosti. Po navedbah vodilnega nemškega toksikologa je število zastrupitev z gobami pri njih doseglo vrhunec, kar pripisuje predvsem številnim prišlekom, ki po gozdovih iščejo gobe in jih zamenjujejo za sorte, ki so v njihovi domovini užitne.

"V vseh svojih 70 letih še nikdar nisem naletel na toliko zastrupitev z gobami, kot jih je bilo letos. Večina žrtev so pribežniki in prosilci za azil, ki so že prišli v Nemčijo, večinoma iz Sirije," je povedal profesor Siegmar Berndt iz Nemškega gobarsko-mikološkega društva. Poleg celotnih družin, ki so se napotile po gobe v gozdove v okolici begunskih centrov, so med žrtvami zastrupitev tudi skupine, ki v gozdovih iščejo alternativne načine življenja.


Zelena mušnica lahko zaradi visoke vsebnosti amatoksinov povzroči naglo odpovedovanje jeter in ledvic. Usodna je lahko že majhna količina zaužite gobe, simptomi (bruhanje, driska ...) pa se lahko razvijejo šele po treh dneh, ko so jetra že uničena.


"Gre za večinoma mlade moške, ki se odpravijo na sprehod v gozd, da bi preganjali dolgčas. Naberejo gobe, jih ocvrejo, nato pa zaužijejo. Tragično je, še posebej, ko pomislite, kako težko pot so ti ljudi prestali, da so lahko prišli sem,"
razlaga Berndt.

Uničijo jetra in ledvica
Samo v prvih dveh tednih septembra so poročali o več kot 40 primerih zastrupitev - za primerjavo: pred letošnjo gobarsko sezono je bilo povprečno število zastrupitev v Nemčiji eden do dva primera na sezono, čeprav Berndt meni, da je realna številka precej višja, saj ljudje vseh zastrupitev ne prijavijo. Pri večini primerov gre za uživanje zelenih mušnic. Ta goba je kriva za kar 90 odstotkov vseh zastrupitev z gobami, zlahka jo je namreč zamenjati za užitno jajčasto mušnico, ki v Nemčiji ne raste, raste pa v Sredozemlju.

Daleč največ zastrupitev je bilo v Hannovru - kar 30, medtem ko o desetih primerih poročajo o Münstru. Za 16-letnega fanta je bilo zaužitje mušnice usodno, še en Sirec pa v kritičnem stanju čaka na presaditev jeter.

Strokovnjaki se bojijo, da bo do konca gobarske sezone število zastrupitev samo še naraslo, zato so se že lotili kampanje o ozaveščanju in zdaj po begunskih centrih v Nemčiji že razdeljujejo letake v osmih jezikih, ki opozarjajo pred nabiranjem zelene mušnice. "Goba, ki se je iz vaše domovine spomnite kot okusne in užitne, je pri nas lahko smrtonosna, čeprav sta videti podobno," opozarja letak, ki poziva vse, ki so strupeno mušnico zaužili, da poiščejo pomoč zdravnika.

To sicer ni prvič, da porast v zastrupitvah z gobami povezujejo z navalom beguncev. Konec 90. let se je z gobami zastrupilo več pribežnikov s Kosova, na začetku 90. let pa so se v Rusiji zastrupili etnični Nemci. A žrtve zastrupitve pogosto nočejo k zdravniku, saj se bojijo, da bodo obtožene kraje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Psihologinja: Premalokrat iskreno vprašamo, kako se nekdo počuti.