Foto:
Foto:
Pred nekaj dnevi so proti vladnemu predlogu protestirali tudi v Skopju.
V Strugi je mestni svet organiziral množične proteste proti vladnemu predlogu pod imenom odporniški večeri.

Bučkovskega so posebne enote makedonske policije evakuirale iz poslopja, kjer ima sedež njegova stranka, potem ko so protestniki za več ur obkolili poslopje ter vanj metali kamenje in steklenice.

Po nemirih je policija zaprla kakšnih deset ljudi. Protestov se je udeležilo okoli 2.000 ljudi, organizatorji pa niso bili iz opozicijske VMRO-DPMNE, ki sicer predlogu ostro nasprotuje. Proteste naj bi izzval sam Bučkovski s svojimi izjavami, trdi opozicijski voditelj Nikola Gruevski.

Bučkovskega so v prostorih stranke zadrževali več ur
V spopadih protestnikov s policijo, ki je poleg solzivca uporabila tudi plastične naboje in gumijevke, je bilo ranjenih 24 makedonskih policistov, en policist misije EU-ja v Makedoniji in 17 protestnikov.

Namen obiska obrambnega ministra v Strugi je bil pomiriti člane stranke, ki nasprotujejo vladnemu predlogu nove organiziranosti države.

Sporazum z Albanci
Protestniki so nezadovoljni z vladnim predlogom, ki albanski manjšini podeljuje več pravic in moči v državnih organih. Nasprotniki nove ureditve države menijo, da bi to lahko pripeljalo do njenega razpada.

Predlog predvideva, da bi Skopje postalo dvojezično mesto z označbami tako v makedonskem kot albanskem jeziku, albanščina pa naj bi postala uradni jezik tudi v vseh občinah z več kot 20-odstotnim albanskim prebivalstvom.

Predlog je zadnji del sporazuma iz Ohrida iz leta 2001, s katerim so končali spopade med vladnimi varnostnimi silami in albanskimi uporniki.

V Makedoniji živi dva milijona ljudi, od tega četrtina Albancev, ki naseljujejo predvsem zahodni del države.