Stadion v Brasilii bo med drugim gostil tekmo za tretje mesto. Foto: Reuters
Stadion v Brasilii bo med drugim gostil tekmo za tretje mesto. Foto: Reuters
Brasilia
Staroselci zahtevajo, da se končno prisluhne njihovim zahtevam in se spoštujejo njihove pravice. Foto: Reuters

Več kot tisoč protestnikov se je skušalo prebiti do stadiona, ki je bil med najdražjimi prizorišči največjega svetovnega dogodka na svetu.

To se bo začelo čez 16 dni, a največjo južnoameriško državo v zadnjem času pretresajo protesti proti svetovnem prvenstvu, saj so številni prepričani, da je organizacija predraga in je povzročila skok cen nepremičnin v državi, kjer se številni še vedno vsak dan spopadajo z revščino.

Protestnikom se je na shodu v prestolnici pridružila tudi skupina staroselcev, ki zahteva, da kongres sprejeme zakon o zaščiti njihovih zemljiških pravic. Staroselci sicer že dlje časa protestirajo proti spreminjanju pravil za določevanje meja rezervatov.

Množica okoli 1.500 ljudi je skušala protestirati pri stadionu, a jim je to preprečila policija, ki je pri tem uporabila solzivec. Zaradi protestov je bilo mesto za nekaj ur priča prometnemu zastoju.

Trikrat večji stroški
Brazilija hiti z gradbenimi deli, da bi bila vsa prizorišča nogometnega prvenstva končana še pred uradnim začetkom, a se pri tem spoprijema z naraščajočim nezadovoljstvom prebivalstva, ki ga moti razmetavanje z denarjem.

Nacionalni stadion v prestolnici bo skupaj z ureditvijo okolice stal 850 milijonov dolarjev, kar je trikrat več od načrtovanih stroškov.

Priprave na svetovno prvenstvo nekatere nezadovoljne skupine izkoriščajo tudi za poudarjanje svojih zahtev. Tako so vozniki avtobusov v Rio de Janeiru napovedali 24-urno stavko, medtem ko so v Sao Paulu protestirali učitelji in zahtevali višje plače.

V Braziliji pričakujejo, da jih bo med svetovnim prvenstvom obiskalo okoli 600.000 tujih nogometnih navijačev. Brazilska predsednica Dilma Rousseff je opozorila, da bo v skrajnem primeru za posredovanje uporabila vojsko, če bodo protestniki skušali ovirati potek prvenstva.