'Proti seksizmu, proti rasizmu', je pisalo na enem izmed transparentov. Foto: Reuters
'Proti seksizmu, proti rasizmu', je pisalo na enem izmed transparentov. Foto: Reuters
Köln
V okolici železniške postaje so potekali preiskave in zasliševanja moških. Foto: Reuters
Henriette Reker
Županja je na družbenih omrežjih z izjavo, naj ženske na ulicah 'ohranjajo določeno fizično distanco do tujcev', sprožila pravi vihar. Foto: Reuters
Nemška policija prijela štiri osumljence
Šest dni po napadih v Kölnu napeto

Preiskava je zdaj usmerjena na to, od kod so napadalci ― po izjavah prič naj bi bili po rodu iz severne Afrike ―, in na to, ali so bili napadi v več mestih dogovorjeni in usklajeni. Medtem ko skrajne desničarske stranke že netijo sovraštvo do tujcev in beguncev, notranji minister zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Ralf Jäger dopušča možnost, da je za napade odgovorna organizirana kriminalna združba.

Policija preiskuje tudi morebitne dogovore pred napadi v Kölnu in podobnimi incidenti v Hamburgu. "Vse skupaj je videti kot nekaj dogovorjenega," je povedal zvezni pravosodni minister Heiko Maas. Po njegovih besedah se kaj takega ne zgodi kar iz nič in mora za tem nekdo stati. V Hamburgu so sicer prejeli 53 prijav zaradi podobnih incidentov. Od tega je 39 primerov spolnih napadov in 14 primerov ropa. A hamburška policija je danes razkrila, da za zdaj niso odkrili povezav z napadi v Kölnu.

Medtem je policija v Düsseldorfu sporočila, da posebna policijska enota preiskuje 2.000 oseb, ki so povezane s severnoafriško kriminalno združbo iz Düsseldorfa, in preverja, ali so morda povezane z napadi v Kölnu. Ta kriminalna združba je policistom znana že leto in pol.

"Gospa Merkel, kje ste?"
V Kölnu se je sicer v torek zvečer zbralo okoli 300 ljudi, večinoma žensk, ki so protestirali proti množičnim spolnim napadom, ki so se pri glavni železniški postaji zgodili na silvestrovo in šokirali Nemčijo. Nekatere protestnice so s transparenti kanclerko Angelo Merkel pozivale k ukrepom. "Gospa Merkel! Kje ste? Kaj pravite? To nas skrbi!" je pisalo na enem izmed plakatov.

Policija je v torek pri železniški postaji v Kölnu ustavljala in zasliševala moške, a vodja mestne policije Wolfgang Albers je dejal, da do zdaj v povezavi z napadi niso aretirali še nikogar. "Trenutno nimamo nobenih osumljencev. Ne vemo, kdo so storilci. Vse, kar vemo, je, da je policija na prizorišču ocenila, da je šlo večinoma za mlade moške iz arabske in severnoafriške regije in da so bili stari od 18 do 35 let," je povedal Albers. Dogodek je označil za "popolnoma novo razsežnost zločina" in zavrnil kritike o neučinkovitosti policije tisti večer.

"Tako policija ne more delati"
Ravnanje policistov v Kölnu na silvestrovo in neuspešnost pri iskanju storilcev sta namreč tarči vse ostrejših kritik v državi. "Trg je izpraznjen, pozneje se zgodijo tile dogodki, nato pa se čaka na prijave. Tako policija ne more delati," je opozoril notranji minister Thomas de Maiziere. Kritike letijo tudi na Kölnsko županjo Henriette Reker, ki je zaradi napadov ženskam svetovala, naj na ulicah ohranjajo "določeno fizično distanco do tujcev" in se zadržujejo v skupinah, da bi se tako zaščitile. Županji kritiki zato očitajo, da krivi žrtve. Obenem jo pozivajo, naj se raje osredotoči na okrepitev varnosti in preganjanje storilcev.

"Ni pomembno, od kod nekdo prihaja"
Številni pa tudi opozarjajo, da se spolni napadi ne smejo enoznačno povezovati s prihodom 1,1 milijona prosilcev za azil v državo v lanskem letu. "Neprimerno je povezovati skupino, ki je očitno prišla iz severne Afrike, z begunci," je poudarila Rekerjeva, de Maiziere pa je dejal, da na tej stopnji preiskave še ni mogoče sumiti prosilcev za azil. "A če so storilci severnoafriškega rodu, to ne sme biti tabu in ljudje tega ne smejo prezreti," je poudaril. Pravosodni minister Heiko Maas pa je dejal: "V kazenskem pravu je najpomembneje dokazati zločin, pred zakonom pa smo vsi enaki. Ni pomembno, od kod nekdo prihaja, pomembno je le, kaj je storil in ali se mu lahko to dokaže."

Z županjo Rekerjevo se je pogovarjala tudi kanclerka Merklova, ki je izrazila ogorčenje nad "gnusnimi napadi", in poudarila, da je treba narediti vse, da se storilci čim prej najdejo in kaznujejo, ne glede na njihove korenine in ozadje. Rekerjeva je tudi zagotovila, da bodo pred kölnskim pustnim karnevalom, ko na ulicah pričakujejo na tisoče ljudi, sprejeli vse potrebne preventivne ukrepe.

Ženske, ki so silvestrovale na ulicah Kölna, so v naslednjih dneh na policijo podale več kot 90 prijav, večinoma zaradi ropov, nekatere pa tudi zaradi spolnega nasilja. Najmanj eno dekle naj bi bilo posiljeno, mladi pijani moški, razporejeni v manjše skupine, pa naj bi več žensk obkolili, jim grozili in jih otipavali.

Podobno, le v manjši meri, naj bi se zgodilo tudi v Düsseldorfu, Hamburgu in Stuttgartu.

Nemška policija prijela štiri osumljence
Šest dni po napadih v Kölnu napeto