Fatmir Limaj je podpredsednik vladajoče Demokratske stranke Kosova (PDK). Foto: EPA
Fatmir Limaj je podpredsednik vladajoče Demokratske stranke Kosova (PDK). Foto: EPA

Truplo zaščitene "priče X" so našli v parku v mestu Duisburg, nemška policija pa je potrdila, da se je priča obesila. "Naredil je samomor. Znakov za drugačno razlago ni," je pojasnil tiskovni predstavnik nemške policije Stefan Bauer in dodal, bo zdajl sledila obdukcija Zogajevega trupla.

V začetku septembra je misija Evropske unije na Kosovu (Eulex) sporočila, da so vložili obtožnico proti Fatmirju Limaju in še devetim ljudem, osumljenim vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in vojnimi ujetniki na Kosovu leta 1999. Sojenje proti skupini obtoženih naj bi se začelo v začetku oktobra, po nekaterih navedbah 17. oktobra.

Deseterica je obtožena, da je zagrešila zločine nad srbskimi in albanskimi civilisti kot tudi nad ujetimi pripadniki srbske vojske in policije, ki so jih zadrževali v začasnem pripornem centru OVK-ja v vasi Klečka, 30 kilometrov južno od Prištine.

Limaj velja za enega izmed vodij t. i. dreniške skupine nekdanjega vodje OVK-ja in sedanjega kosovskega premierja Hashima Thacija, med letoma 1998 in 1999 pa je bil poveljnik taborišča za vojne ujetnike OVK Lapušnik. Od preteklega konca tedna je v hišnem priporu, kjer naj bi čakal na začetek sojenja.