Nemški sindikati so sprva zahtevali 5,5-odstotno povišico. Foto: Reuters
Nemški sindikati so sprva zahtevali 5,5-odstotno povišico. Foto: Reuters
Samo zadnji teden se je stavkam pridružilo več kot 80.000 zaposlenih. Dogovor so zavrnili le v sindikatu učiteljev. Foto: Reuters

Okoli 800.000 uslužbencev zveznih dežel si je tako izpogajalo več kot štiriodstotno povišico, za 2,1 odstotka retroaktivno s 1. marcem, za 2,3 odstotka pa prihodnje leto.

Sindikati so sicer sprva zahtevali 5,5-odstotno zvišanje plač oziroma za najmanj 175 evrov. Samo zadnji teden se je stavkam pridružilo več kot 80.000 zaposlenih.

Več za tiste z manj
Nemški tednik Spiegel poroča, da se bodo plače v skladu s sobotnim dogovorom bolj zvišale tistim z nižjimi dohodki. Nikomur naj se ne bi dvignile za manj kot 75 evrov. Edini, ki je dogovor zavrnil, je sindikat učiteljev. V tem sindikatu napovedujejo nadaljevanje boja.

Strani sta se dogovorili tudi za manjše spremembe glede prispevkov v pokojninsko blagajno. Delodajalci svarijo, da je treba glede na vedno daljšo življenjsko dobo te prispevke nujno povečati, sicer grozi milijardna finančna luknja.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo kompromis nemške zvezne dežele z izjemo Hessna, ki v pogajanjih ni sodeloval, stal okoli 650 milijonov evrov letos in 1,5 milijarde evrov prihodnje leto. Dogovor sicer ne velja za nemške uradnike, saj imajo drugačen status, še pojasnjuje DPA.