Turški predsednik, za katerega mnogi opozarjajo, da ima avtoritarne težnje, želi zatreti vsakršno posmehovanje na svoj račun tudi zunaj meja Turčije. Foto: EPA
Turški predsednik, za katerega mnogi opozarjajo, da ima avtoritarne težnje, želi zatreti vsakršno posmehovanje na svoj račun tudi zunaj meja Turčije. Foto: EPA

Potem ko je aprila turški predsednik Recep Tayyip Erdogan kazensko ovadil komika Jana Böhmermanna zaradi razžalitve, je sodišče v Hamburgu razsodilo, da je Böhmermannova pesem sicer satira, a da so spolne reference nesprejemljive. Deli pesmi, ki se nanašajo na Erdoganov odnos do svobode govora, so pa dovoljeni.

Kot poroča BBC, pesem omenja Erdoganov spolni odnos s kozami in ovcami, kritizira pa tudi represije nad manjšinami v Turčiji, posebej kurdske.

Odvetnik komika Christian Schertz je dejal, da je sodba uperjeno zoper "umetniško svobodo". Böhmermann se je na sodbo odzval s tvitom, v katerem je objavil spletno povezavo do pesmi ameriške hiphiperske skupine Beastie Boys (You Gotta) Fight for Your Right (To Party) (Moraš se boriti za svojo pravico do zabave).

Iz Ankare so po objavi pesmi sporočili, da je turška vlada obtožbe razumela kot napad ne le na Erdogana, ampak na celoten, 78-milijonski turški narod, premier Davutoglu pa je napovedal, da tokrat ne bo šlo brez posledic.

Omejena svoboda govora
Erdoganova ovadba zoper komika je v Nemčiji sprožila razpravo glede svobode govora. Nemški kazenski zakonik v svojem 103. členu sicer prepoveduje žaljenje predstavnikov organov tujih držav.

Prejšnji teden je poslanec v nemškem parlamentu omenjeno pesem v celoti prebral med razpravo o ukinitvi člena, ki prepoveduje žaljenje tujih voditeljev.