Foto:
Foto:

Prizivno sodišče je zavrnilo razsodbo iz leta 2009 in odločilo, da nemuslimani ne morejo več uporabljati besede Alah, ko govorijo o Bogu. "Uporaba besede Alah ni celosten del krščanstva," je dejal glavni sodnik Mohamed Apandi Ali in dodal, da lahko uporaba besede povzroči zmedo v družbi.

Kristjani so nad razsodbo zgroženi in pravijo, da krši njihove pravice, saj so sami besedo Alah v malajščini uporabljali že desetletja. Pred sodiščem pa se je zbralo nekaj sto muslimanov, ki so nosili napise, da je beseda Alah izključno muslimanska, in so razsodbo sprejeli z odobravanjem.

Vlada odločila, da časopis ne sme uporabljati besede Alah
Kot poroča BBC, je odločitev sodišča leta 2009 sledila odločitvi vlade, da malezijski katoliški časopis The Herald v svoji malajski izdaji ne sme uporabljati besede Alah, ko opisuje krščanskega Boga. Časopis se je odločil za tožbo, ki jo je tudi dobil, zato so prepoved razveljavili, vlada pa se je na odločitev pritožila.

Odločitev sodišča je takrat sprožila številne verske napetosti in je spodbudila več deset napadov na cerkve in mošeje. Kot je ob tem zapisal BBC, je odločitev sodišča takrat še poudarila intenzivnost občutkov o verski in etnični pripadnosti v Maleziji.

Urednik časopisa se bo pritožil
Urednik The Heralda Reverend Lawrence Andrew je po odločitvi prizivnega sodišča dejal, da je razočaran in osupel in da se bo na odločitev pritožil. "To je korak nazaj v razvoju prava in temeljnih pravic verskih manjšin," je dejal.

Zagovorniki časopisa pravijo, da Biblija v malajščini za krščanskega Boga uporablja besedo Alah in da je ta praksa velja že od pred letom 1963, ko je Malezija nastala kot zvezna država. Muslimani na to odgovarjajo, da bi lahko krščanska uporaba besede Alah muslimane vabila k spreobrnitvi v krščanstvo.