Domnevno leopard, saj še ne vedo točno, katera žival je bila, naj bi v Nepalu v zadnjih 15 mesecih ubil najmanj 15 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Domnevno leopard, saj še ne vedo točno, katera žival je bila, naj bi v Nepalu v zadnjih 15 mesecih ubil najmanj 15 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Ekolog Mahešvor Dhakal meni, da za uboje tamkajšnjih prebivalcev, ki so se zgodili v zadnjih 15 mesecih, verjetno ni odgovoren le en leopard, temveč dve ali tri živali. Prav tako se še vedno ne ve z gotovostjo, ali je za uboje res kriv leopard ali je to kakšna druga zver.
"Človeška kri ima več soli kot živalska, in ko se žival navadi na določen okus, ji preprosto več ne diši meso recimo jelena," je za CNN pojasnil Dhakal.
Večina žrtev je otrok
Število žrtev bi bilo lahko višje, saj o izginulih ljudeh poročajo tudi iz države Utarakand na severu Indije, ki meji na okrožje Baitadi - to je od nepalske prestolnice oddaljeno približno 600 kilometrov. Znano pa je nekaj, od 15 žrtev jih je kar dve tretjini mlajših od deset let, le ena žrtev je bila 29 let stara ženska. Ta je umrla, ko se je v bližnji gozd odpravila po krmo za živino.

Zanimivo je tudi to, da med žrtvami ni odraslih moških, vse posmrtne ostanke pa so našli v bližnjem gozdu, kamor jih je žival odvlekla. "V primeru otrok za seboj pusti le njihovo glavo, druge dele poje. Pri nekaterih odraslih za seboj pusti njihove dele telesa, saj jih ne more pojesti," je pojasnil predstojnik policije v Baitadiju Kamal Prasad Kharel.

Žival bodo odstrelili
Tamkajšnje oblasti so razpisale denarno nagrado, okoli 300 evrov za tistega, ki bo leoparda ujel ali ubil. Prav tako so javnost opozorile, da se posamezniki ne zadržujejo sami v bližini gozda. Na teren so poslale oborožene policijske enote in tamkajšnje prebivalce, ki imajo licenco za odstrel živali.

Divje živali v Nepalu so zaščitene in se jih ne sme ubijati. Znani so sicer primeri, ko zveri ubijejo domače živali. "A ta primer je ekstremen, zato je leoparda treba ustreliti," je še dejal Dhakal.