Pretresene matere mladih žrtev, zbrane na kraju nesreče ob prvi obletnici tragedije. Foto: Reuters
Pretresene matere mladih žrtev, zbrane na kraju nesreče ob prvi obletnici tragedije. Foto: Reuters
70-letni kapitan je imel 40 let izkušenj, na nesrečnem trajektu pa je nadomeščal kolega. Foto: Reuters

Sodišče v Gvangdžuju je s tem spremenilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je Li Džun Seoka oprostilo umora in ga zaradi velike malomarnosti obsodilo na 36 let zapora. Večina žrtev nesreče so bili dijaki, ki so bili na šolskem izletu. Njihovi svojci so bili ogorčeni zaradi oprostitve obtožbe za umor.

Tožilstvo je v prizivnem postopku zahtevalo od sodišča, naj Lija obsodi zaradi umora. Vztrajalo je tudi, da si kapitan zasluži smrtno kazen, ker je sam skupaj s posadko s potapljajoče se ladje zbežal, potnike, ki so dobili navodila, naj ne zapuščajo svojih mest, pa zapustil na trajektu, vedoč, da bodo umrli.

"Neodgovorno ravnanje kapitana Lija je vodilo v smrt mladih dijakov, ki so umrli, ne da bi uresničili svoje sanje. S tem je zadal neozdravljivo rano njihovim staršem," piše v sodbi sodišča. "Njegovo ravnanje, ki je resno okrnilo ugled države, ni odpustljivo iz nobenega razloga," je dodalo in Lijeva dejanja primerjalo z zdravnikom, ki bi v bolnišnici zapustil bolne in umirajoče ljudi.

Umrlo 250 dijakov
Sevol, na katerem je bilo 476 potnikov in članov posadke, se je potopil 16. aprila lani blizu otoka Džindo na jugozahodu države. Od 304 žrtev je bilo 250 dijakov iste srednje šole. Tragedija je pretresla in razjezila južnokorejsko javnost, še posebej ko je postalo jasno, da je bil zanjo skoraj v celoti odgovoren človeški dejavnik.

Številni sicer v isti meri krivijo tudi ladijsko družbo, ki je bila večkrat opozorjena, da je 20 let star japonski trajekt postal preveč dotrajan in čedalje manj stabilen, a se za svarila ni menila.

Li, ki je imel sicer kot kapitan 40 let izkušenj, je na sojenju na prvi stopnji priznal, da je storil dejanje, za katero si zasluži smrt, a je odločno zanikal, da je namerno žrtvoval življenja potnikov.

14 članov posadke je bilo novembra lani obsojenih na od pet do 30 let zapora, vendar jim je višje sodišče znižalo kazni na od 18 mesecev do 12 let.

Kot piše BBC, gre za bolj ali manj tehnično spremembo obsodbe, saj je kapitan star 70 let, tako da tudi po prejšnji razsodbi najverjetneje ne bi dočakal konca kazni.