Reševanje preživelih se nadaljuje. Foto: EPA
Reševanje preživelih se nadaljuje. Foto: EPA
Nesreča ladje
Korejski par je bil v kabini ujet 24 ur. Foto: Reuters
Nesreča ladje Costa Concordia
Ladja naj bi v plitvini nasedla na čereh. Foto: Reuters
Kapitana ladje aretirali

Gre za starejšega člana posadke, Italijana Manrica Gianpetronija. Imel naj bi zlomljeno nogo in so ga s helikopterjem že prepeljali na kopno. Pred nekaj urami so gasilci z ladje rešili tudi mladoporočenca, stara 29 let, potem ko so slišali njune klice na pomoč.
So pa potapljači iz trupa nasedle ladje potegnilli trupli dveh starejših moških.
Medtem je italijanska policija že aretirala kapitana razkošne 114.500 ton težke ladje Francesca Schettija in njegovega pomočnika Cira Ambrosia, saj sta osumljena nenaklepnega večkratnega umora, povzročitve nesreče in zapustitve ladje. Ta je v televizijskem intervjuju dejal, da na karti ni imel označene skale, ob katero je zadela ladja.

Tožilec Francesco Verusio, ki vodi preiskavo, je za televizijo SkyTG24 dejal, da je kapitan ladjo "zapustil veliko prej, preden so bili vsi potniki evakuirani", prav tako pa naj ladja ne bi plula po pravi poti.
Po uradnih podatkih so umrli trije ljudje, dva Francoza in član posadke iz Peruja. Vzrok nesreče ladje s 3.200 potniki in 1.000 člani posadke, ki se je zgodil v mirnih vodah in v bližini obale, še preiskujejo.

Vzrok nesreče še vedno ni znan
Spomnimo, Ladja Costa Concordia s 4.200 ljudmi, ki je v petek zvečer nasedla pred otokom Giglio, je križarila po Sredozemskem morju. Iz pristanišča Civitavecchia blizu Rima je bila namenjena na plovbo po Sredozemskem morju, in sicer od Sicilije, Sardinije do Španije, pot pa bi morala končati v francoskem pristanišču Marseille. Zaradi udarca iz neznanega razloga se je ladja tako zatresla, da je z mize popadal jedilni pribor, zmanjkalo je tudi elektrike. 290 metrov dolga Costa Concordia se je začela nagibati, v njeno notranjost pa je začela pronicati voda.
''Bilo je, kot bi bili na Titaniku''
Rešeni potniki poročajo, da zdaj razumejo, kako so se počutili potniki potopljene ladje Titanik. Ko se je ladja začela prevračati, je potnike zajela panika. Kaos je bil še večji, ko zaradi nagiba ladje reševalci niso mogli uporabiti vseh rešilnih čolnov. Pri tem ne smemo pozabiti, da se je okoli 4.000 potnikov na ladji moralo rešiti le po eni strani ladje. Druga je bila namreč potopljena.

''Iz vrvi smo spletli lestev, tako da smo lahko prišli s četrte palube na tretjo. Vrvi smo se držali tri ure in pol, preden so nas končno rešili,'' se spominja preživeli potnik Benji Smith. Potniki so tudi zgroženi, da na sami ladji niso imeli obvezne vaje, kako ravnati ob morebitni nesreči. ''Prvi dan so nam sicer nekaj pokazali o varnosti na ladji, nismo pa dobili nikakršnih informacij o samem reševanju,'' je za CNN dejal Smith.

Ko se je zgodila nesreča, o tem potnikov ni obvestil nihče. Kapetan ladje naj bi sprva le dejal, da je na ladji izpad elektrike. Nekaj minut pozneje pa je dejal, da naj potniki zapustijo ladjo. ''Na koncu smo morali mi bolj pomagati ladijskemu osebju, kot so oni pomagali nam,'' pa je dejal preživeli potnik Mark Plath. Tako člani posadke kot okoli 200 potnikov naj bi v času nesreče skočilo v morje in začelo plavati proti obrežju.

Kapitana ladje aretirali