Nigerijska vojska trdi, da je Abubaker Šekau umrl, kar je storila že večkrat. Foto: EPA
Nigerijska vojska trdi, da je Abubaker Šekau umrl, kar je storila že večkrat. Foto: EPA

V zračnem napadu v zvezni državi Borno so po trditvah vojske napadli srečanje poveljnikov skrajne islamske skupine. Šekau in drugi višji poveljniki milice so se zbrali na petkovi molitvi.

Nigerijska vojska je najprej sporočila, da je bil Šekau smrtno ranjen, pozneje pa je pojasnila, da je bil huje ranjen.

Polkovnik in vodja odnosov z javnostjo v nigerijski vojski Sani Kukašeka Usman je napade opisal kot "še nikoli zaznane in spektakularne". Kot je dejal, je bilo še več "teroristov" ranjenih.

Večkrat "umrl"
Nigerijska vojska je že večkrat sporočila, da je Šekau umrl. To naj bi se namreč zgodilo že leta 2013 in spet septembra 2014. Mesec pozneje je Šekau v videoposnetku zanikal svojo smrt. "Tukaj sem, živ. Umrl bom šele, ko mi bo Alah odvzel sapo," je dejal leta 2014. Nazadnje se je Šekau pojavil v videoposnetku ta mesec, ko je zagrozil z večjim napadom na mesto Abudža.

Šekau je sicer vodil frakcijo Boko Harama, ki se je od glavnega dela skupine ločila, potem ko je Boko Haram izrekel zvestobo t. i. Islamski državi.

Ameriški državni sekretar John Kerry, ki je na obisku v severnem nigerijskem mestu Sokoto, je pohvalil državo za njen napredek v boju proti islamskim upornikom, vendar ni omenil trditev o ranjenem voditelju.