Nikolić je na inavguraciji napovedal zmanjšanje stroškov svojega urada. Foto: EPA
Nikolić je na inavguraciji napovedal zmanjšanje stroškov svojega urada. Foto: EPA
Štefan Füle in Tomislav Nikolić
Füle je ocenil, da Srbijo na evropski poti čaka veliko izzivov, s katerimi se mora Beograd soočiti brez odlašanja. Foto: EPA
Inavguracija Tomislava Nikolića

V govoru v predsedniški palači je Nikolić napovedal, da bo v interesu Srbije sodeloval z vsemi in sklepal prijateljstva tako na vzhodu kot na zahodu, ker tako Srbija ne more ničesar izgubiti, ampak lahko le pridobi.

Nikolić je že na začetku svoje predsedniške poti razburil s spornimi izjavami. Še pred izvolitvijo je dejal, je bil Vukovar srbsko mesto, po izvolitvi pa je zanikal genocid v Srebrenici in pojasnil, da je bil tam storjen velik zločin, ki so ga zagrešili posamezni pripadniki srbskega naroda.

Na inavguraciji je ubral spravljivejše tone in obljubil, da bo v regiji vodil politiko miru, stabilnosti in sodelovanja.

"Srbija in njeni otroci gledajo v prihodnost, zato ne bom dovolil, da različni pogledi na posamezne dogodke iz preteklosti ogrozijo našo skupno prihodnost. Vse razlike in težave bomo reševali z mirnimi in demokratičnimi sredstvi, predvsem z dialogom," je dejal v svojem govoru.

Novi predsednik je obljubil, da bo ves svoj čas, moč, znanje in energijo posvetil Srbiji in njenemu razvoju ter blaginji državljanov. Za nalogo si je zadal, da bo skušal poenotiti vse politične sile v državi glede politike Kosova, in zagotovil, da bo ščitil ozemeljsko celovitost Srbije.

Nikolić je napovedal sodelovanje s prihodnjo vlado, a jo namerava nadzirati in kritično ocenjevati njeno delo. Obljubil je odločen boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, prizadeval pa si bo za nova tuja vlaganja v Srbiji ter za obsežne reforme.

Daćić: Odsotnost predsednikov je žalitev za Srbijo
Med okoli 1.200 povabljenci na inavguraciji so bili številni državniki in evropski komisar za širitev Štefan Füle, ki je v svojem govoru napovedal, da bo Evropska unija največja zaveznica Srbije na njeni poti k polnopravnemu članstvu v povezavi. Izrazil je upanje o hitrem oblikovanju nove srbske vlade.

Na inavguracijo pa ni bilo hrvaškega predsednika Iva Josipovića in predsedujočega predsedstvu BiH-a Bakirja Izetbegovića. V Beograd ni odšel tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki je pojasnil, da se inavguracij ne udeležuje.

"Inavguracije predsednikov se v današnji diplomatski praksi opuščajo. Teh je zelo malo in načeloma se jih ne udeležujem, v tem primeru pa ni kakšnega posebnega razloga za to," je dejal Türk.

Slovenski predsednik je ob tem spomnil na Nikolićeve izjave, ki so po njegovih besedah "škodovale razpoloženju v regiji, v kateri je Srbija," in izrazil upanje, da bo "s svojimi prihodnjimi aktivnostmi to sliko popravil".

Vodja srbskih socialistov Ivica Dačić je odsotnost predsednikov večine sosednjih držav označil za "organiziran bojkot" in "žalitev za Srbijo", kar po njegovih besedah ni v duhu sprave in evropskih integracij ter ne bo prispevalo k izboljšanju dobrososedskih odnosov v regiji.

Inavguracija Tomislava Nikolića