Nikolić je v nedeljo osvojil petletni predsedniški mandat. Foto: Reuters
Nikolić je v nedeljo osvojil petletni predsedniški mandat. Foto: Reuters
Srbija
V Srbiji so 6. maja potekale supervolitve - predsedniške, parlamentarne in lokalne. Foto: EPA

Nikolića je v Beogradu obiskal slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak in ga povabil na obisk v Bruselj. Novoizvoljeni srbski predsednik mu je obljubil, da se bo na sedež Evropske unije odpravil na svoj prvi uradni obisk po inavguraciji, ki naj bi predvidoma potekala v petek 1. junija. Bruselj naj bi obiskal 12. junija.

Slovaškemu gostu je Nikolić zatrdil, da je evropska prihodnost Srbije njegova prednostna naloga.

V petek se bo Nikolić odpravil v Rusijo, kjer se bo v soboto v Moskvi udeležil kongresa vladajoče Enotne Rusije in se sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Za obisk Moskve se je Nikolić dogovoril še pred njegovo presenetljivo zmago na nedeljskih predsedniških volitvah.

Nikoliće je Lajčaku dejal, da se zavzema za hitro oblikovanje nove vlade, kar od Beograda pričakuje tudi EU, vendar pa je vodja slovaške diplomacije ob tem poudaril, da se Bruselj nikakor ne misli spuščati v to, kdo bo sodeloval v novi vladi.

Za zdaj še ni jasno, kakšna bo sestava nove vlade po parlamentarnih volitvah 6. maja, na katerih so Nikolićevi naprednjaki osvojili največ glasov, a premalo za vladno večino, zato so socialisti in demokrati že pred drugim krogom predsedniških volitev sklenili dogovor o nadaljevanju vladne koalicije.

Predsednik vseh
V skladu s predvolilnimi obljubami je Nikolić danes odstopil s položaja predsednika Srbske napredne stranke (SNS) in v nastopu pred člani, ko je tudi zajokal, dejal, da odstopa, ker hoče biti predsednik vseh državljanov.

Napovedal je, da bo mandat za sestavo nove vlade ponudil svoji stranki. "Ponudil vam bom mandat, vi pa glejte, da ga boste izkoristili, če ga ne boste, ga bom dal v slabše roke," je dejal.

Predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić je z osvojenim tretjim mestom na parlamentarnih volitvah postal ključen za sestavo nove vlade. V sredo je že povedal, da je Srbija še daleč od nove vlade, in poudaril, da je žogica na strani demokratov in naprednjakov oziroma Borisa Tadića in Nikolića.

Dačić, ki se je tudi sešel z Lajčakom, je še razkril, da nekatere države pritiskajo za "strateško partnerstvo" med Nikolićem in Tadićem. Tadić je na predsedniških volitvah izgubil proti Nikoliću in je takoj po porazu zatrdil, da se ne bo potegoval za položaj premierja, čeprav naj bi ga vseeno o tem prepričevali člani njegove Demokratske stranke.

Srbska volilna komisija je danes objavila končne izide predsedniških volitev, ki kažejo, da je Nikolića podprlo 49,54 odstotka volivcev in Tadića 47,31 odstotka.