Ellen Johnson Sirleaf - borka za spravo in pravice žensk ter obnoviteljica Liberije ali
Ellen Johnson Sirleaf - borka za spravo in pravice žensk ter obnoviteljica Liberije ali "železna lady", ki je prelomila obljubo, ovrgla sklep komisije za resnico in spravo ter z naklonjeno mednarodno skupnostjo prireja izide volitev? Foto: EPA
George Weah in Winston Tubman, Liberija
Opozicijska naveza George Weah - Winston Tubman obtožujeta Sirleafovo avtoritarnega vodenja države in skrivnega podpiranja Charlsa Taylorja, ki mu v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov. Foto: EPA

Liberija, ki je v torek opravila s 1. krogom predsedniških volitev, zaprla vse državne meje s Slonokoščeno obalo, Gvinejo in Sierro Leone. "Izidi volitev, ki jih je objavila nacionalna volilna komisija, so pomanjkljivi in zato posledično neveljavni," je v skupni izjavi zatrdilo devet opozicijskih strank.

Kje je 800 tisoč odvečnih glasovnic?
Opozicija komisiji očita še, da je volitve namerno priredila v korist Johnson Sirleafove in stranke Enotnost. Že pred dnevi je bilo iz opozicije mogoče slišati tudi kritike, da je 800.000 odvečnih glasovnic po volitvah izginilo neznano kam. "Če se bo volilni postopek nadaljeval, ne bomo priznali izidov," so zato v izjavi še opozorile opozicijske stranke. Skladno s tem so svoje podpornike pozvale, naj se udeležijo velikega zborovanja v glavnem mestu Monrovii.

ZN in AU pohvalila izvedbo volitev
Opazovalci misije Združenih narodov v Liberiji (Unmil) in opazovalci Afriške unije so v torek pohvalili miren potek volitev. V prvem krogu 11. oktobra je dosedanja predsednica Liberije po 71,1 odstotka preštetih glasov dobila 44,6 odstotka glasov, nekdanji diplomat Winston Tubman iz opozicijskega Kongresa za demokratične spremembe (CDC) pa 31,4 odstotka. Če bo podpora Johnson Sirleafovi tudi po vseh preštetih glasovih ostala pod 50 odstotki, bo potreben drugi krog volitev.

Ostre obtožbe združene opozicije
CDC s 70-letnim Tubmanom, nečakom nekdanjega liberijskega predsednika Williama Tubmana, na čelu je tudi sicer zelo kritična do sedanje vlade in predsednice. Tubman, ki kandidira skupaj z nekdanjim nogometašem Georgeom Weahom, je ostro kritiziral dodelitev Nobelove nagrade za mir Sirleafovi, saj si je po njegovih besedah ne zasluži. Opozicija je Nobelovo nagrado za mir tudi ocenila kot vmešavanje v notranje zadeve Liberije, saj jo je prejela le štiri dni pred 1. krogom predsedniških volitev.

Weah je leta 2005 zmagal v 1. krogu, nato pa izgubil v 2. krogu proti Sirleafovi (40:60). Že takrat je obtožil diplomantko s Harvarda in visoko funkcionarko Združenih narodov prirejanja volivnih izidov in zastraševanja volivcev. Nekdanji najboljši nogometaš sveta naj bi izgubil predvsem zaradi poudarjanja nasprotne strani, da ni imel ustrezne izobrazbe in izkušenj v politiki.

Prva ženska predsednica v Afriki
Sirleafova, prva in edina ženska v Afriki, ki je bila izvoljena za predsednico države, je s kandidaturo za nov mandat prelomila lastno obljubo iz leta 2005, ko je zagotovila, da se poteguje samo za en mandat na čelu Liberije. Sirleafova tudi očitajo vpletenost v prvo liberijsko vojno, med katero je na začetku podpirala zloglasnega Charlesa Taylorja.

Spodnesla sklep lastne komisije
Liberijska komisija za resnico in spravo, ki se ukvarja s krvavim obdobjem med 1989-2003, ko sta v državi divjali dve državljanski vojni, je pred dvema letoma ocenila, da Sirleafova zaradi vpletenosti v konflikt ni primerna za nosilko javne funkcije. Sirleafova je nato na sodišču dosegla, da je bil seznam komisije, ki jo je sama obljubila in ustanovila, označen za neustavnega.