Aktivistom grozi do 15 let zapora. Foto: EPA
Aktivistom grozi do 15 let zapora. Foto: EPA

"Na vas se obračamo s prošnjo, da naredite vse, da bodo pretirane obtožbe o piratstvu proti 28 aktivistom Greenpeacea, svobodnemu fotografu in svobodnemu snemalcu ovržene, morebitne vložene obtožbe pa skladne z mednarodnim in ruskim pravom," so napisali Nobelovi nagrajenci za mir, med njimi južnoafriški škof Desmond Tutu in nekdanji predsednik Vzhodnega Timorja Jose Ramos Horta.

"Prepričani smo, da delite našo željo po spoštovanju pravice do nenasilnega protestiranja," so dejali v pismu, ki ga je objavil Greenpeace. V njem so še zapisali, da se jih je dotaknila izjava Putina, ki je dejal, da aktivisti niso pirati.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pojasnil, da predsednik nima moči vplivanja na sodišče. Nobelovim nagrajencem je sporočil, da so se obrnili na napačnega človeka.

Pripor do konca novembra
Prejšnji mesec so ruske oblasti med protestom proti izkoriščanju nafte na Arktiki prijele 30 aktivistov mednarodne okoljevarstvene organizacije in jih obtožile piratstva, za kar jim grozi do 15 let zapora. Za aktiviste, ki prihajajo iz 18 držav, so odredili pripor do konca novembra.

Putin je dejal, da aktivisti po njegovem mnenju niso pirati. Iz njegovega urada so pozneje pojasnili, da gre za osebno stališče predsednika.

Zaradi aretacije posadke na ladji, ki je plula pod nizozemsko zastavo, je Nizozemska v sredo sprožila pravne postopke, medtem ko je nemška kanclerka Angela Merkel zaradi pridržanja aktivistov izrazila zaskrbljenost v telefonskem pogovoru s Putinom.