Številni Sirci iz vladnih predelov države so izkoriščali poslovne in študijske vizume, ki jih je podeljevalo rusko veleposlaništvo v Damasku za dolgo arktično pot do Norveške, kjer pa so zdaj zaostrili priseljevalno politiko. Foto: Reuters
Številni Sirci iz vladnih predelov države so izkoriščali poslovne in študijske vizume, ki jih je podeljevalo rusko veleposlaništvo v Damasku za dolgo arktično pot do Norveške, kjer pa so zdaj zaostrili priseljevalno politiko. Foto: Reuters
Arktično kolesarjanje
Kolesarski prebežniki so pritegnili pozornost sveta jeseni, v zadnjih mesecih, ko je temperatura padla pod -20 stopinj Celzija, pa se je število "kolesarjev" močno zmanjšalo. Foto: Reuters

V torek so na Norveškem začeli veljati novi postopki za obdelavo prošenj za azil, pri čemer je najodmevnejša posledica napovedana deportacija tisočih prebežnikov, ki so se v bogato skandinavsko državo prebili iz Rusije.

Vrnjeni vsi z veljavnimi ruskimi vizumi
Avtobus je trinajst prebežnikov različnih narodnosti, večinoma pa Sircev, iz obmejnega Kirkenesa prepeljal neposredno v 150 km oddaljeni Murmansk, kjer je trenutno -29 stopinj Celzija. Vseh 13 migrantov je v Norveško vstopilo z veljavnim ruskim vizumom ali dovoljenjem za prebivanje v Rusiji, kar je tudi pravna podlaga za izročanje prebežnikov in vzrok, da jih Rusi tudi sprejemajo nazaj. V odgovor iz prebežniških centrov poročajo o bežanju in organiziranju gladovne stavke.

Izkoristili luknjo v mejnih predpisih
Po podatkih vlade v Oslu je v državi trenutno 5.500 migrantov, ki so vstopili iz Rusije po tako imenovani arktični poti, pri čemer so zaradi posebnosti lokalnih predpisov izkoriščali luknjo v predpisih. Mejni prehod Storskog so namreč kolesarji lahko prečkali brez podrobnega pregleda veljavnosti dokumentov. Posledično je to pomenilo razcvet kolesarjenja do mejnega prehoda.

Dolga in draga pot prek mrzlega severa
Večina migrantov je v svojih državah (Sirija, Irak, Afganistan) dobila ruski vizum in z njim poleteli prek Moskve do Murmanska. Sledila je pot z avtobusom do zadnjega ruskega naselja Nikel, kjer so prebežniki za več sto evrov kupovali dragocena kolesa, da so z njimi po večkilometrski vožnji vstopili na Norveško. Kolesa so na meji tudi odvrgli, od koder so jih podjetni tamkajšnji prebivalci pobrali in jih znova prodajali novim prihajajočim migrantov, ki so se odločili za nenavadno arktični pot na Zahod.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.