Caj Ing Ven je prisegla kot prva predsednica Tajvana. Foto: Reuters
Caj Ing Ven je prisegla kot prva predsednica Tajvana. Foto: Reuters

".

Caj Ing Ven je sredi januarja na volitvah končala osemletno vladavino Kuomintanga (KMT). Analitiki so vzroke za zmago opozicije pripisovali nezadovoljstvu javnosti zaradi politike prejšnjega predsednika Ma Jing Džeouja, ki naj bi bil preveč naklonjen Pekingu. Stranka demokratičnega napredka (DPP) Caj Ing Ven je naklonjena večji neodvisnosti 23-milijonskega otoka.

Vlada bo krepila "komunikacijo prek ožine"
Nova predsednica je v govoru ob prisegi pred okoli 20.000 ljudmi pred predsedniško palačo kljub temu dejala, da bo Tajvan predvsem glasnik miru: "Vladajoči strani prek Tajvanske ožine morata pustiti za sabo težko prtljago iz zgodovine in se podati v pozitiven dialog v dobro ljudi na obeh straneh."

Nakazala je, da ne namerava popuščati pritiskom Pekinga in tudi ne nadaljevati Majeve politike "ene Kitajske", ki je bila temelj zbliževanja s Pekingom, a nova vlada bo še naprej krepila "komunikacijo prek ožine", torej s celinsko Kitajsko. "Odnosi prek Tajvanske ožine so postali integralni del miru in kolektivne varnosti v regiji," je zatrdila nova predsednica.

Ob prizadevanjih za neodvisnost mir ne bo mogoč
Zagotovila je tudi, da bo Tajvan še naprej predan demokraciji in svobodi in da bo njena administracija to še naprej krepila. Prizadevala si bo tudi za večjo diverzifikacijo gospodarstva in zmanjšanje odvisnosti od celinske Kitajske. Peking se je na izjave Caj Ing Ven že odzval in jo posvaril pred prizadevanji za neodvisnost Tajvana, saj bo v tem primeru po mnenju Kitajske mir nemogoč. "Če se bodo nadaljevala prizadevanja za neodvisnost, v Tajvanski ožini ne bo mogoče zagotoviti miru in stabilnosti. Neodvisnost je največja katastrofa za mir v Tajvanski ožini in miren razvoj čezožinskih odnosov," je v sporočilu za javnost zapisal kitajski urad za zadeve Tajvana.

Cajeva je delala za vrsto tajvanskih vladnih agencij, potem ko je leta 1984 doktorirala iz prava na London School of Economicsu. DPP vodi od maja 2008, od hudega volilnega poraza stranke, ko je Ma Jing Džeou zmagal na predsedniških volitvah, njegov KMT pa dobil tri četrtine sedežev v parlamentu.