Ttla so se zatresla v soboto zgodaj zjutraj in ljudje so v paniki zbežali na ulice. Foto: EPA
Ttla so se zatresla v soboto zgodaj zjutraj in ljudje so v paniki zbežali na ulice. Foto: EPA
Nova Zelandija
Središče je močno poškodovano. Foto: EPA

Christchurch in okolico je v soboto zgodaj zjutraj po krajevnem času prizadel potres z magnitudo 7,1 in povzročil ogromno gmotno škodo, na srečo pa ni zahteval nobene smrtne žrtve, kar je bilo po besedah novozelandskega premierja Johna Keya pravi čudež. Ranjenih je bilo le nekaj ljudi, dva med njimi huje.

Tresenje tal je povzročilo prekinitev električnih povezav, razpoke v cestah, uničenje vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter poškodbe na številnih poslopjih. Po prvih ocenah znaša škoda milijardo in pol ameriških dolarjev, vendar premier zagotavlja, da ima državni zavarovalniški sklad za primere potresov dovolj sredstev.

V pokarjini še vedno veljajo izredne razmere in središče Christchurcha je zaprto za posel. "Čaka nas še nekaj težkih dni in nisem optimističen," je dejal župan mesta Bob Parker, ki bi si želel, da bi središče odprli že v ponedeljek, a je zaradi poškodovanih zgradb to še nemogoče.

Skupno naj bi bilo v mestu poškodvanih okoli 500 zgradb, od tega 90 v središču. Zaradi popotresnih sunkov, ki so dosegli magnitudo do 5,1, z zgradb še vedno odpadajo zidaki in omet. Do srede bodo tako zaprte vse šole v mestu, da inženiriji dokončno ocenijo poškodbe na šolskih poslopjih.

Pomoči ne rabijo
Pomoč Novi Zelandiji so že ponudili Združeni narodi in ZDA, a so jo oblasti zavrnile, saj se lahko same spopadejo s posledicami potresa. Premeir Key je napovedal, da bo popotresna obnova mesta potekala dolgo, najmanj eno leto.

Skoraj 300 ljudi se je iz svojih poškodovanih domov zateklo v krizne centre in okoli tisoč naj bi jih bilo odvisnih od pomoči v hrani. Elektriko ima že 90 odstotkov domov in vodo 80 odstotkov, čeprav ta še vedno ni pitna.

Sobotni potres je med desetimi najhujšimi potresi, kar so jih izmerili v zgodovini Nove Zelandije, ki leži v t. i. ognjenem obroču med pacifiško in indoavstralsko tektonsko ploščo. Gre ze enega potresno najaktivnejših območij na svetu.