Spopadi so se začeli v nedeljo in se nadaljujejo v ponedeljek. Foto: EPA
Spopadi so se začeli v nedeljo in se nadaljujejo v ponedeljek. Foto: EPA

Očividci so poročali, da so varnostne sile streljale na protestnike, ki že več mesecev zahtevajo odstop predsednika Saleha, ki se v Savdski Arabiji še vedno zdravi po junijskem napadu nanj. Nasilje je izbruhnilo v več delih prestolnice, zgodil pa se je tudi oborožen spopad med vladnimi silami in vojaki, ki so prestopili na stran protestnikov.

V spopadih je umrlo najmanj 27 ljudi. Ranjenih je 942 ljudi, od tega jih je 47 v kritičnem stanju. Novinarji in očividci poročajo, da so vojaki na protestnike streljali tudi s streh številnih stavb, zdravniki pa govorijo o ranjenih, ki jih vozijo v bolnišnice.

Že v nedeljo je bilo v nasilju, ki je izbruhnilo po protestih, ubitih več kot 26 ljudi. Vlada zanika vse obtožbe, da je kriva za poboj protestnikov, in trdi, da so na protestnike streljali islamistični uporniki.

Jemen pred hudim pomanjkanjem
Britanska človekoljubna organizacija Oxfam medtem poroča, da je Jemen na kritični točki in da državi grozi hudo pomanjkanje hrane. "Politični zastoj v državi v zadnjih šestih mesecih je paraliziral vlado in povzročil krizo, ki je gospodarstvo pripeljala na rob propada," so zapisali pri Oxfamu in dodali, da lakota grozi tretjini prebivalstva, zato so mednarodno skupnost pozvali, naj okrepi pomoč civilistom.