Na ulicah tunizijskih mest so se spet zbrali protestniki, ki so jih policisti razgnali s solzivci. Foto: EPA
Na ulicah tunizijskih mest so se spet zbrali protestniki, ki so jih policisti razgnali s solzivci. Foto: EPA
Mohamed Ganuči
Mohamed Ganuči je v ponedeljek predstavil novo vlado, ki pa so jo že zapustili štirje ministri. Ganuči je izstopil iz stranke nekdanjega predsednika Ben Alija. Foto: EPA
V Tuniziji še vedno vre

Zaradi v ponedeljek imenovane prehodne vlade narodne enotnosti pod vodstvom starega novega premierja Mohameda Ganučija, ki je v novi vladi obdržal osem ministrov režima dolgoletnega tunizijskega predsednika Zineja El Abidineja Ben Alija, med drugim ključne resorje - zunanje, notranje, obrambno in finančno ministrstvo, so z ministrskih položajev odstopili trije ministri, člani največjega tunizijskega sindikata UGTT.

Poleg treh ministrov iz vrst UGTT-ja je iz vlade odstopil tudi opozicijski voditelj Mustafa Ben Džafar, ki je zasedal mesto ministra za zdravje. "Minister je odstopil v znak protesta zaradi vpletenosti ministrov stranke nekdanjega predsednika v novi vladi," so sporočili iz opozicijske stranke.

Mebaza in Ganuči zapustila stranko
Iz stranke nekdanjega predsednika Ben Alija Demokratsko združenje za ustavo (RCD) sta izstopila začasni tunizijski predsednik Fued Mebaza in premier Mohamed Ganuči, poteza pa naj bi pomirila proteste glede vključenosti pripadnikov starega režima v novo vlado. Dvojica je uradno izstopila zaradi odločitve nove vlade, da se državne organe jasno loči od političnih strank.

Stranka je medtem izključila Ben Alija in šest njegovih tesnih sodelavcev, izključili pa so jih "na podlagi preiskave, ki so jo v stranki izvedli po resnih dogodkih, ki so pretresli državo v zadnjih dneh".

Protestniki proti ministrom Ben Alijeve stranke
V Tunisu in drugih mestih po državi se je zbralo na tisoče jeznih protestnikov, proteste pa je organiziral največji tunizijski sindikat UGTT. "Lahko živimo samo ob kruhu in vodi, ne pa z RCD-jem," so vzklikale jezne množice, kjer so protestniki izražali nasprotovanje Ben Alijevi stranki Demokratsko združenje za ustavo. Protestniki že več dni zahtevajo njeno ukinitev, premier Ganuči pa je za francoski radio Europe 1 zagotovil, da imajo vsi ministri, ki so ostali na svojih položajih, "čiste roke" in so vselej delovali "za ohranitev nacionalnega interesa".

Policija je protestnike, ki so se zbrali v prestolnici Tunis in v mestih Sfax ter Sidi Bouzid, tudi danes razgnala s solzivcem. V Tuniziji še vedno veljajo izredne razmere, kar pomeni, da so uradno prepovedani vsi javni shodi.

Novi vladi narodne enotnosti se slabo piše
Tunizija je v ponedeljek po več tednih krvavih socialnih nemirov, zaradi katerih je v petek iz države pobegnil dolgoletni predsednik Ben Ali in kjer je umrlo več deset ljudi, dobila novo vlado narodne enotnosti, v kateri prvič sodeluje tudi opozicija. Vlada je štela 19 članov, osem ministrov je delovalo že v Ben Alijevi vladi, trije ministri so pripadniki opozicije, preostali pa prihajajo iz civilne družbe.

Začasna vlada narodne enotnosti naj bi državo vodila do prihodnjih predsedniških in parlamentarnih volitev, ki naj bi jih organizirali v roku šestih mesecev, a ji zaenkrat bolj slabo kaže, da bo preživela.

V Tuniziji še vedno vre