Mohamed Ganuči, ki je mandatar nove vlade, je obljubil, da bo Tunizija kmalu obrnila nov list v knjigi zgodovine. Foto: EPA
Mohamed Ganuči, ki je mandatar nove vlade, je obljubil, da bo Tunizija kmalu obrnila nov list v knjigi zgodovine. Foto: EPA
Zinej El Abiden Ben Ali
Tunizijci odstranjujejo slike dolgoletnega predsednika. Foto: EPA
Tunizija
Prizori, ki so v zadnjih dneh postali stalnica na ulicah tunizijskih mest. Foto: Reuters
Predsednik pobegnil s 1,5 tone zlata?
Nova vlada, za nov list v knjigi zgodovine

V vladi, ki so se ji prvič pridružili nekateri člani opozicije in naj bi Tunizijo pripravila na volitve, položaji zunanjega, notranjega in obrambnega ministrstva ostajajo v rokah dosedanjih ministrov. Eden od opozicijskih voditeljev, ki se je pridružil vladi, je Ahmed Nejib Chebbi iz marksistične Demokratske napredne stranke.

Ministrstvo za informiranje je z novo vlado ukinjeno. Ganuči je hkrati napovedal, da bodo izpustili vse politične zapornike in ukinili prepoved nevladne organizacije Liga za človekove pravice. Obljubil je še "popolno svobodo" medijev.

Policija z vodnimi topovi nad protestnike
Nova vlada je bila imenovana nekaj ur po tem, ko je policija na ulicah glavnega mesta Tunis razgnala demonstrante. Protivladni protestniki so zahtevali, da se stranka nekdanjega predsednika Zineja El Abidineja Ben Alija Demokratsko združenje za ustavo odpove oblasti in ne sodeluje v novi vladi narodne enotnosti. Ker v Tuniziji veljajo izredne razmere in so prepovedani vsi javni shodi, je skušala policija protestnike razgnati z vodnimi topovi in solzivci, kasneje pa je bilo slišati tudi streljanje.

Notranji minister Ahmed Fria je sporočil, da je od začetka nemirov v državi umrlo najmanj 78 ljudi, nemiri pa so Tunizijo do zdaj stali tri milijarde dinarjev (približno 2,08 milijarde dolarjev).

"Nikogar iz te stranke nočemo v novi vladi, niti premierja Mohameda Ganučija," je povedal eden od protestnikov. "S krvjo in dušo smo se pripravljeni žrtvovati za mučenike," so vzklikali protestniki in se tako spomnili na več deset ljudi, ki so izgubili življenje v protestih. Ker so v novi vladi tudi nekateri stari ministri, to najverjetneje ne bo sprejemljivo za demonstrante.

BBC poroča, da je bilo mogoče na ulicah Tunisa slišati streljanje, zaznati pa je bilo mogoče tudi zametke slavja, saj so številni udeleženci protestov prepevali himno in slavili odhod nekdanjega predsednika.

Treba je zapolniti politični vakuum po odhodu Ben Alija
Premier Ganuči, ki ga je kot mandatarja za sestavo nove vlade narodne enotnosti imenoval začasni predsednik Fued Mebaza, je v nedeljo in ponedeljek nadaljeval pogovore z opozicijo o poteh za izhod iz krize. Zavzel se je za hitro ukrepanje, s katerim bi zapolnili politično praznino, ki je nastala po odhodu nekdanjega predsednika Ben Alija, ki je državo vodil kar 23 let in ki je v petek pobegnil v Savdsko Arabijo.

Francoski dnevnik Le Monde poročam da naj bi soproga nekdanjega tunizijskega predsednika Ben Alija pred pobegom iz države v tunizijski centralni banki dvignila 1,5 tone zlata, kar pa so v centralni banki že zanikali. Leila Trabelsi naj bi pred odhodom iz države obiskala banko v Tunisu in dvignila zlato v vrednosti okoli 60 milijonov dolarjev. Tunizijska centralna banka je zanikala, da naj bi sorodniki Ben Alija iz države pobegnili skupaj z 1,5 tone zlata. Vodilni tunizijski ekonomist Moncef Cheikhrouhou pa je zatrdil, da mu je centralna banka dejala, da je predsednikova družina pobegnila z 1,5 tono zlata.

Vojaki, zvesti Ben Aliju, so v nedeljo skušali vdreti v centralno banko in iz nje odnesti še več zlata, a jih je ustavila vojska, je še dejal Cheikhrouhou. Umrla sta dva upornika, ki so ju med obstreljevanjem notranjega ministrstva ubili predstavniki varnostnih sil.

Potem ko je Ben Ali v petek zbežal iz države, so jezni Tunizijci vdrli v njegovo vilo v Tunisu in jo izropali ter do smrti zabodli Imeda Trabelsija, poslovneža in nečaka predsednikove soproge.

Spopadi med vojsko in pripadniki nekdanjega predsednika
V nedeljo so se domačini v Tunisu spravili na 12 švedskih turistov, lovcev na divje svinje, ki so jih zvlekli iz taksijev in pretepli. Taksije so ustavili na "nadzorni točki", po pregledu vozil, kjer so našli lovsko orožje, pa so jih začeli pretepati. Množica, ki se je zbrala okoli taksijev, je vpila, da gre za tuje teroriste, Švede pa so nato rešili policisti.

Pomanjkanje hrane je skrb vzbujajoče
Vojaki, ki jih spremljajo tudi tanki, patruljirajo po ulicah Tunisa in drugih tunizijskih mest, da bi tako zagotovili mir in javni red po nasilju, ki je zajelo državo v zadnjih dneh. Spopadi so povzročili pomanjkanje zalog v trgovinah, tržnicah in na bencinskih črpalkah, kar skrbi številne prebivalce. "Pomanjkanje hrane je skrb vzbujajoče. Nimamo dovolj kruha in moke. Če se bodo razmere nadaljevale, nam grozi prehrambna kriza," je za AFP povedala ena izmed Tunizijk.

Tunizijske oblasti so odgovornost za nasilje pripisale Aliju Seriatiju, vodji predsedniške garde strmoglavljenega predsednika Ben Alija. Seriatija so policisti v nedeljo aretirali na jugu države, ko se je pripravljal na pobeg v Libijo. Seriati naj bi nekdanjim pripadnikom tajne policije in predsedniške garde ukazal, naj z ustrahovanjem ustvarjajo nemir med prebivalci Tunizije.

Predsednik pobegnil s 1,5 tone zlata?
Nova vlada, za nov list v knjigi zgodovine