Condoleeza Rice, ameriška zunanja sekretarka v času prejšnjega predsednika Busha, na obisku pri Gadafiju leta 2008. Foto: EPA
Condoleeza Rice, ameriška zunanja sekretarka v času prejšnjega predsednika Busha, na obisku pri Gadafiju leta 2008. Foto: EPA
Cia za zdaj dokumentov še ne želi komentirati. Foto: MMC RTV SLO/NY Times

Cia je v preteklosti na zaslišanje v Libijo večkrat poslala teroristične osumljence, poroča New York Times.

Cia naj bi v obdobju administracije ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega v Libijo, ki je sicer na slabem glasu zaradi mučenj zapornikov, večkrat poslala teroristične osumljence in libijskim oblastem ob tem namignila, kaj naj zasliševalci osumljence vprašajo.
To izhaja iz dokumentov, ki so jih našli na sedežu libijske obveščevalne službe v Tripolisu in so se znašli v rokah libijskih upornikov po padcu režima. Pristnosti dokumentov ni mogoče preveriti, vendar pa številni znaki kažejo na to, da so pristni.

Dokumenti se nanašajo na obdobje 2002-2007, številni pa se osredotočajo na leti 2003 in 2004, ko je bil vodja libijske obveščevalne službe poznejši zunanji minister Musa Kusa, ki je marca letos prebegnil v Veliko Britanijo.
Američani pomagali pri govoru?
Eden izmed dokumentov tudi razkriva, da so Američani pomagali pri oblikovanju govora za polkovnika Moamerja Gadafija o orožju za množično uničevanje. Govor so Američani posredovali pred božičem 2003, z njim pa so očitno želeli pokazati libijskega voditelja v pozitivni luči. Gadafiju se je leta 2004 z odpovedjo orožju za množično uničevanje uspelo znova zbližati z Zahodom.

Tiskovna predstavnica Cie pisanja New York Timesa ni želela komentirati, opozorila je le, da je normalno, da ZDA v boju proti terorizmu sodelujejo tudi z drugimi državami.
Z Gadafijevim režimom naj bi sodelovala tudi britanska obveščevalna služba MI-6, ki naj bi za režim preverjala telefonske številke, Britanci pa naj bi Gadafijevim obveščevalcem posredovali podatke o nasprotnikih režima v izgnanstvu.