Bardarbunga je največji ognjenik na otoku, ki ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bardarbunga je največji ognjenik na otoku, ki ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Na območju so v zadnjih dneh zaznali številne potresne sunke, med drugim v soboto, ko je po manjšem potresu ognjenik začel bruhati lavo. Islandija je zato razglasila rdeči alarm za letalski promet, saj bi ognjenik lahko izbruhal večjo količino pepela.

Bardarbunga je največji ognjenik na otoku, ki ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull. Leži na nenaseljenem območju več kot 300 kilometrov od prestolnice Reykjavik.

Znanstveniki so ta teden opozorili, da bi tajanje ledu zaradi izbruha ognjenika lahko povzročilo poplave na območju severno od ledenika. Prav tako so v noči na sredo na območju zaznali okoli 300 potresnih sunkov, zato so se oblasti odločile za evakuacijo prebivalcev.

V strahu pred scenarijem leta 2010
Na Islandiji se bojijo, da se bo ponovil scenarij iz leta 2010, ko je ognjenik Eyjafjöll pod ledenikom Eyjafjallajökull izbruhal ogromen oblak pepela, ki ga je odneslo nad Evropo. Pepel je povzročil največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni, in sicer zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje. Izbruh je poskrbel za globalni prometni kaos, na tleh je obtičalo več kot osem milijonov potnikov.