Oblasti so že zaprle ceste do narodnega parka Vatnajökull. Foto: Reuters
Oblasti so že zaprle ceste do narodnega parka Vatnajökull. Foto: Reuters

Iz bojazni pred skorajšnjim izbruhom so islandske oblasti že v sredo z območja ognjenika, ki ga pokriva 500 m debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull, evakuirale vse turiste.

Gre sicer za nenaseljeno območje, ki leži več kot 300 kilometrov od prestolnice Reykjavik. Za evakuacijo so se odločili, ker bi lahko tajanje ledu zaradi izbruha ognjenika povzročilo poplave.

Islandska meteorološka služba je sporočila, da je že prišlo do manjšega izbruha. Čeprav so zračni prostor nad ognjenikom zaprli, pa so vsa letališča na otoku še vedno odprta. Rdeči alarm je najvišja stopnja opozorila na petstopenjski lestvici. Območje iz zraka pregleduje skupina strokovnjakov, da bi ocenila seizmično dejavnost.

Na Islandiji se bojijo, da se bo ponovil scenarij iz leta 2010, ko je ognjenik Eyjafjöll pod ledenikom Eyjafjallajökull izbruhal ogromen oblak pepela, ki ga je odneslo nad Evropo.

Pepel je povzročil največje zaprtje zračnega prostora po drugi svetovni vojni, in sicer zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje. Izbruh je poskrbel za svetovni prometni kaos, na tleh je obtičalo več kot osem milijonov potnikov.