Pred volišči se vijejo dolge vrste volivcev. Foto: EPA
Pred volišči se vijejo dolge vrste volivcev. Foto: EPA
Eksplozija pred sodiščem ni zahtevala žrtev. Foto: EPA
Ženska drži v roki kopijo osnutka nove egipčanske ustave. Referendum bo potekal dva dni, danes in v sredo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na voliščih v Egiptu bo za varnost skrbela tudi vojska.
Od julija lani je v protestih umrlo najmanj tisoč ljudi, večinoma islamistov, več tisoč so jih aretirali. Mursijevi podporniki kljub temu skoraj vsak dan zahtevajo njegovo vrnitev na položaj. Ravno zato bo za varnost na voliščih poskrbela tudi vojska. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Egiptu na tnalu nova ustava

Po poročanju Reutersa je v spopadih med policisti in podporniki Muslimanske bratovščine umrlo najmanj sedem ljudi. Bratovščina, ki podpira odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, je pozvala k bojkotu referenduma in protestom zaradi vsebine osnutka nove ustave, ki daje več pristojnosti in moči vojski, policiji in sodstvu.

Za varnost na okoli 30.000 voliščih, kjer poteka dvodnevni referendum, sicer skrbi kar 200.000 policistov in 160.000 vojakov.

Kljub poostreni varnosti je že davi, še preden so se odprla volišča, pred enim izmed sodišč v Kairu razneslo manjšo bombo, egiptovske oblasti pa so sporočile, da ni bil ranjen nihče.

Obrambni minister Abdel Fatah Al Sisi, ki je julija strmoglavil islamističnega predsednika Mursija, kar je posledično odneslo tudi islamistično usmerjeno ustavo, je pred začetkom glasovanja obiskal volišče v neki šoli na severu Kaira in pregledal varnostne ukrepe. "Trdo delajte. Na referendumu mora biti zagotovljena popolna varnost," je dejal vojakom, ki so varovali šolo.

Zadnja egiptovska ustava je bila sprejeta pod odstavljenim islamističnim predsednikom Mohamedom Mursijem.

Najnovejši osnutek ustave odpravlja večino islamistično usmerjenih določil v ustavi, ki je bila sprejeta pod Mursijem. Še naprej pa ohranja vojaška sodišča za civiliste. Med drugim določa tudi, da vojska potrjuje obrambnega ministra, proračun vojske pa pušča zunaj civilnega nadzora.

Predlogi nove ustave:
- Mandat predsednika omejen le na dva zaporedna štiriletna mandata.
- Predsednika lahko ob kršitvi ustave ali hujši kršitvi zakona odstavi parlament (t. i. impeachment).
- Islam ostaja državna vera, pri tem pa je poudarjena svobodna volja pri izbiri veroizpovedi, s čimer je podeljena določena zaščita manjšin v državi.
- Na državni ravni določena enakopravnost med moškimi in ženskami.
- Stranke v državi se ne smejo organizirati na podlagi vere, rase, spola ali geografske lege.


Al Sisi bi kandidiral

Oblasti imajo referendum za prvi korak v demokratičnem prehodnem obdobju po vojaškem posredovanju pri odstavitvi predsednika Mohameda Mursija julija lani. Izidi referenduma so med drugim pomembni tudi zato, ker so za letos v Egiptu predvidene tudi parlamentarne in predsedniške volitve.

Poveljnik egiptovske vojske Al Sisi naj bi se ravno na podlagi glasovanja o novi ustavi odločil, ali bo kandidiral ali ne. V preteklih dneh je že izrazil voljo, da bi se zavihtel na predsedniški stolček, a je bil pri tem jasen, da želi ob tem tako podporo vojske kot tudi ljudstva.

Za varnost bo skrbelo 200.000 policistov
Država je vse od julija lani globoko razdeljena med Mursijeve podpornike in njegove nasprotnike. Ravno zato je na voliščih močno poskrbljeno za varnost.
General Al Sisi je vse od odstavitve Mursija v državi med najbolj priljubljenimi politiki. Na drugi strani pa mu islamisti očitajo državni udar proti prvemu demokratično izvoljenemu in prvemu civilnemu predsedniku Egipta.

Pričakovati je potrditev ustave
Ker si večina Egipčanov želi predvsem stabilnosti, je pričakovati potrditev ustave, sicer pa je bilo v zadnjih mesecih tako rekoč nemogoče agitirati proti njej ali pozivati k bojkotu.

Podporniki nove ustave, ki je po mnenju zagovornikov človekovih pravic zaradi privilegijev vojske sporna, upajo na najmanj 70-odstotno podporo, s katero bi temeljna listina postala zakonita.

Prejšnja, po strmoglavljenju Mursija razveljavljena ustava je bila decembra 2012 deležna 64-odstotne podpore, a referenduma se je udeležilo zgolj 33 odstotkov od 53 milijonov egiptovskih volivcev.

V Egiptu na tnalu nova ustava