Dramatično bitko za novega predsednika Avstrije je dobil kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je za las premagal svobodnjaka Norberta Hoferja. Foto: Reuters
Dramatično bitko za novega predsednika Avstrije je dobil kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je za las premagal svobodnjaka Norberta Hoferja. Foto: Reuters
V Avstriji tesna zmaga van der Bellna

Tako meni podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip, ki zmago Alexandra Van der Bellna (72) ocenjuje kot pozitivno tudi zato, ker se je novi avstrijski predsednik vse življenje intenzivno ukvarjal tudi z vprašanjem manjših. Hkrati pa poudarja, da je njegova izvolitev pomemben znak avstrijski notranji politiki, da mora stvari spremeniti.

Na nedeljskih volitvah pa je na avstrijskem Koroškem izredno visok odstotek glasov dobil predstavnik svobodnjaške stranke (FPÖ) Norbert Hofer, kar je po mnenju Olipa skrb vzbujajoče. Hkrati opozarja, da se energija, ki jo je stranka vložila v njegovo kandidaturo, ne bo izgubila tako hitro. Na njenem temelju je namreč nastala močna dinamika, ki jo bodo svobodnjaki skušali izkoristiti na prihodnjih parlamentarnih volitvah leta 2018.

"Znova se je pokazalo, da je tako zgodovinski kot politični spomin na Koroškem zelo kratek," je dejal, pri čemer je spomnil na polomijo, ki jo je na Koroškem zakrivila ravno svobodnjaška stranka, ki je deželo spravila v stečaj in gospodarsko oškodovala vsaj eno, če ne dveh tamkajšnjih generacij.

"Ljudje na volitvah so protestirali"
Podpredsednica Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Ana Blatnik je podobno kot Olip ocenila, da je zmaga Van der Bellna močan znak avstrijski politiki, saj so ljudje na volitvah protestirali. In ta znak mora politika vzeti resno.

To, da je polovica Avstrije glasovala za Hoferja, je posledica negotovosti, strahu pred begunci in brezposelnostjo, kar so dejavniki, ki ustvarjajo negativno ozračje in tudi zavist med ljudmi. S tem vzdušjem pa lahko polariziraš in manipuliraš. Zdaj se bodo morali vsi v Avstriji potruditi, da bo polarizacija, ki je bila v ospredju volilne kampanje, postala preteklost, je še poudarila Blatnikova.

V Avstriji tesna zmaga van der Bellna