Sprejem mehiškega predsednika v Beli hiši naj bi pokazal, da so odnosi med državama odlični. Foto: EPA
Sprejem mehiškega predsednika v Beli hiši naj bi pokazal, da so odnosi med državama odlični. Foto: EPA
Michelle Obama in Margarita Zavala
Prvi dami sta obiskali osnovno šolo v Marylandu, kjer sta se igrali z otroki. Foto: EPA

Mehiškega predsednika Calderona je na tridnevnem obisku v ZDA gostil njegov ameriški kolega Barack Obama, obisk, kjer so ga sprejeli z vsemi najvišjimi častmi in mu izkazali gostoljubje, pa bo mehiški predsednik sklenil z nagovorom obema domovoma ameriškega kongresa. Med obiskom sta sogovornika največ pozornosti namenila vprašanju nezakonitih priseljencev v ZDA, boju proti mamilarskim kartelom v Mehiki, ki s trgovino z mamili ogrožajo varnost v ZDA, in gospodarskemu sodelovanju med državama, kjer je Obama obljubil pomoč in sodelovanje z Mehiko na vseh treh področjih.

Sporni zakon v Arizoni buri duhove na obeh straneh
Calderon in Obama sta se pogovarjala tudi o spornem zakonu o priseljevanju v ameriški zvezni državi Arizona, ki nezakonito bivanje v ZDA opredeljuje kot zločin. Obama se je odpovedal spornemu zakonu Arizone, ob tem pa se je pohvalil, kako uspešna je njegova administracija pri varovanju meje in vračanju nezakonitih priseljencev v njihove države.

"Zakon v Arizoni je popolnoma zgrešen izraz frustracije zaradi našega imigracijskega sistema," je dejal Obama in dodal, da v ZDA noben državljan, ki spoštuje zakone, pa naj bo Američan, nezakoniti priseljenec ali turist iz Mehike, ne sme biti interpretiran kot zločinec samo na podlagi njihovega videza. Calderon je ob tem povedal, da so številni Mehičani v zvezni državi Arizona podvrženi diskiriminaciji in da si bodo, z vsem spoštovanjem do ZDA, prizadevali, da bi priseljevanje v Arizono dekriminalizirali.

Prvi dami naleteli na nezakonito priseljenko
Medtem ko sta predsednika razpravljala o sodelovanju med državama, sta se prvi dami Michelle Obama in Margarita Zavala, ko sta obiskali osnovno šolo v Marylandu, kjer je tretjina učencev Latinskoameričanov, srečali s človeškom obrazom nezakonitega priseljevanja. Deklica v razredu je gospe Obama dejala: "Moja mama pravi, da Barack Obama pošilja stran vse, ki nimajo papirjev." Michelle Obama ji je odgovorila, da je to res, saj je treba poskrbeti, da imajo vsi ljudje v ZDA prave papirje, na to pa ji je deklica povedala, da njena mama nima papirjev.

Primer nenavadnega osebnega srečanja je takoj pritegnil pozornost ameriških medijev, ameriška administracija pa je skozi vrstice nakazala, da matere deklice iz Marylanda ne bodo preganjali. New York Times tako poroča, da je Matt Chandler, tiskovni predstavnik oddelka za nacionalno varnost, povedal, da "naše delo in naše preiskave temeljijo na pravni podlagi in ne na vprašanjih ter odgovorih v učilnicah".