Kitajski in ameriški voditelj sta se zavzela za novo poglavje v odnosih med državama. Foto: Reuters
Kitajski in ameriški voditelj sta se zavzela za novo poglavje v odnosih med državama. Foto: Reuters
Ši Džinping
Ši je zagotovil, da je Kitajska zavezana mirnemu razvoju. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je moral pojasnjevati tudi sporni ameriški program zbiranja podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih spleta. Foto: Reuters

Šija je Obama sprejel na zasebnem posestvu v bližini Palm Springsa, kjer pogovori potekajo v bolj neformalnem vzdušju.

V ospredju pogovorov je bilo trenutno najbolj pereče vprašanje med državama, to je računalniška varnost. V ZDA je namreč vse več kritik na račun računalniških vdorov v sisteme vlad in podjetij, za katere se sumi, da prihajajo iz Kitajske.

Zagovarjati se je moral sicer tudi Obama, ki se otepa kritik zaradi razkritja programov nadziranja Američanov v imenu vojne proti terorizmu, za katerega je odgovorna ameriška nacionalna obveščevalna agencija NSA.

Obama je povedal, da sta se s Šijem strinjala o pomembnosti vprašanja računalniške varnosti zaradi neverjetnega napredka tehnologije in da je to vprašanje del bilateralnih ter multilateralnih odnosov.

Po besedah ameriškega predsednika gre sicer še za precej neraziskano območje in podobni protokoli, kot so tisti za vojaška vprašanja, kjer imajo države veliko izkušenj glede tega, kaj je dovoljeno in kar ni, ne obstajajo.

"Zato je ključnega pomena, da dve največji gospodarstvi in vojaški sili, kot sta ZDA in Kitajska, prideta do trdnega razumevanja, kako je treba sodelovati pri teh vprašanjih," je dejal Obama, ki je potem poudaril, da je treba ločiti med skrbmi vlade glede kraj intelektualne lastnine in vprašanj okrog početja NSA-ja.

Obama je pojasnil, da gre pri računalniški varnosti za mednarodni problem, ki pogosto zajema tudi nedržavne dejavnike. Treba bo postaviti sistem obrambe in zaščite v zasebnem in javnem sektorju ter postaviti skupna pravila za ves svet.

"Tudi Kitajska bo imela podobne probleme, zato menim, da lahko sodelujemo," je dejal ter znova pojasnil, da je program NSA omejen in nima širokega vpliva na ameriško družbo in ni povezan s krajami intelektualne lastnine in računalniškimi vdori.

Tudi Kitajska žrtev računalniških vdorov
Po pogovorih je Obama dejal, da sta govorila o pomenu komunikacije med vojskama in o tem, da mora vsaka stran razumeti vojaške in politične cilje druge strani.

Sicer pa sta na splošno delila viziji prihodnosti vsak za svojo državo in se strinjala, da bo blaginjo in varnost za eno in drugo državo lažje doseči s sodelovanjem kot pa spopadi. Našla sta tudi nekaj področij, kjer je mogoče boljše sodelovanje, kot je na primer boj proti podnebnim spremembam.

Ši je dejal, da je pred srečanjem opazil veliko medijsko zanimanje za računalniško varnost in ljudje so morda dobili vtis, da grožnja prihaja večinoma iz Kitajske in da je to največji problem odnosov med državama. Zatrdil je, da je tudi Kitajska žrtev računalniških vdorov, zato se zavzema za pragmatično sodelovanje, s katerim lahko odpravijo nejasnosti.

Ši je Obami zagotovil, da se bo Kitajska bolj odprla svetu in da je zavezana mirnemu razvoju. "Kitajske sanje so gospodarski razcvet, nacionalna obnova in blaginja ljudi. So povezane z ameriškimi sanjami in sanjami ljudi v drugih državah," je dejal Ši. Zato morata po njegovih besedah ZDA in Kitajska najti novo pot, ki bo drugačna od spopadov med večjimi državami v preteklosti.

"Moramo zgraditi nov model odnosov med velikimi državami," je poudaril.

Ši je izrazil pripravljenost za tesno komunikacijo z Obamo, ki ga je povabil na podobno srečanje na Kitajskem. Zavzel se je za povečanje gospodarskega sodelovanja in trgovine, v kulturi in pri zaščiti okolja, pa tudi na vojaškem področju.