Obama polni svoj kabinet. Njegovi zadnji izbiri sta Dennis Blair (levo) in Leon Panetta (v sredini). Foto: Reuters
Obama polni svoj kabinet. Njegovi zadnji izbiri sta Dennis Blair (levo) in Leon Panetta (v sredini). Foto: Reuters

je za direktorja obveščevalne agencije Cia imenoval Leona Panetto, vodjo kabineta med predsedovanjem Billa Clintona.

Na položaj nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti je novoizvoljeni ameriški predsednik, ki se bo v Belo hišo vselil 20. januarja, imenoval upokojenega admirala Dennisa Blaira, John Brennan pa je postal protiteroristični koordinator v svetu za nacionalno varnost.

Tako za Panetto kot za Blaira je Obama dejal, da imata široke izkušnje in sta tudi dovolj pragmatična, kar je v teh časih potrebno, obema pa je zabičal, da pričakuje spoštovanje ženevskih konvencij.

Na vprašanje, ali bo nadaljeval zdajšnjo politiko "ostrih zasliševanj" terorističnih osumljencev, je Obama odgovoril, da se bo njegova administracija v vojni proti terorizmu držala najvišjih vrednot in idealov.

Panetta popoln novinec
Pri imenovanju Blaira in Brennana ni bilo težav, nekaj ugibanj pa se je pojavilo o imenovanju Panette, ki je brez obveščevalnih izkušenj. To dejstvo ni všeč niti zaposlenim v Cii, ki jih je strah, da politični nameščenec ne bo znal zagovarjati njihovih interesov.

Bo moral Blagojevich oditi?
Razpleta se tudi primer guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha, ki je skušal prodati izpraznjeni senatorski stolček Baracka Obami najboljšemu ponudniku. Predstavniški dom Illinoisa je s 114 glasovi za in enim proti izglasoval zahtevo po odstopu Blagojevicha, kar je odprlo pot odločanju o njegovi odstavitvi v senatu. Odločitev bo sprejeta, če bosta zanjo glasovali dve tretjini senatorjev.

A. P.