Slovesna prisega Bidna. Foto: EPA
Slovesna prisega Bidna. Foto: EPA
Dick Cheney
Slovesnost je vodil podpredsednik Dick Cheney. Foto: EPA

Prisego 32 novoizvoljenih in imenovanih senatorjev, med katerimi ni bilo Rolanda Burrisa, ki želi zapolniti prazen senatorski stolček po izvolitvi Baracka Obame za predsednika, in Ala Frankena, katerega zmaga nad Normom Colemanom še ni dokončno potrjena, je vodil podpredsednik ZDA Dick Cheney. V predstavniškem domu imajo demokrati 257 sedežev, republikanci pa 178, v senatu pa za zdaj 55 (brez Burrisa in Frankena) oz. 57 z dvema neodvisnima demokratoma, ki sta na strani demokratov.

Burrisa je za Obamovega naslednika izbral guverner zvezne države Illinois Rod Blagojevich, ki pa je obtožen, da je skušal senatorski stolček prodati za 'mastne denarje', zaradi česar so ga poleg drugih primerov korupcije aretirali.

Burris ni prisegel kot senator
Burris je danes prispel pred senat, kjer ga je sprejel vodja kongresne policije Terrence Gainer in ga pospremil do pisarne sekretarke senata Nancy Erickson. Ta mu je pojasnila, da ne more zapriseči kot senator, ker njegovega imenovanja ni potrdil državni sekretar Illinoisa Jesse White. Burris je nato odšel, a napovedal možnost tožbe, ob tem pa dopustil tudi možnost nadaljevanja pogajanj z demokrati, ki njegovega imenovanja zaradi vloge Blagojevicha nočejo potrditi.

Predstavniški dom bo še naprej vodila Nancy Pelosi, senatu pa bo ceremonialno predsedoval novi podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki je sicer znova zaprisegel, čeprav bo na položaju le še nekaj dni, potem pa bo zasedel položaj podpredsednika ZDA. Prisegla je tudi Hillary Clinton, senatorka zvezne države New York, ki bo nasledila Condoleezzo Rice na položaju državne sekretarke.

K. T.