Obama je pozval volivce, naj pritisnejo na kongres, da bo njegov načrt sprejet. Foto: EPA
Obama je pozval volivce, naj pritisnejo na kongres, da bo njegov načrt sprejet. Foto: EPA
Avgusta ZDA niso zabeležile niti enega samega novega delovnega mesta. Foto: EPA

Republikanci predlogu nasprotujejo, češ da hoče predsednik zaračunati "tvorcem delovnih mest", poroča BBC.

Obamov načrt vključuje omejitev davčnih olajšav, ukinitev vrzeli v zakonu za naftne in plinske družbe ter višje davke za upravitelje hedge skladov.

Zakonski predlog "Ameriške službe" (American Jobs Act), ki ga je predsednik razkril v nagovoru kongresa v četrtek, mora izjemno razdeljeni kongres sprva sprejeti, da lahko postane zakon. Obama je volivce pozval, naj pritisnejo na svoje kongresnike, da bi lahko zakon čim prej sprejeli.

Sveženj se osredotoča na davčne olajšave za delavce in službodajalce ter vlaganje v učitelje in infrastrukturne projekte.

Načrt bodo financirala zvišanja davkov
Obama je večkrat poudaril, da njegov načrt "ne bo niti za 10 centov prispeval k primanjkljaju", v ponedeljek pa je Bela hiša začela razkrivati podrobnosti, kako bodo prišli do sredstev za Obamov veliki načrt. Za financiranje bosta Obama in proračunski direktor Bele hiše Jacob Lew predlagala vrsto davčnih zvišanj. Tako bo večina sredstev (okoli 400 milijard dolarjev) zbrana z omejitvijo davčnih olajšav posameznikom, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto, in družinam, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto.

Ukinili bodo zakonske vrzeli za naftne in plinske družbe, spremembe bodo v načinu obdavčevanja korporativnih letal, kot tudi spremembe v davkih na obresti upraviteljev skladov.

Republikanski "ne"
Mnogo predlogov so republikanci v kongresu kategorično zavrnili. "Lahko rečemo, da je tako zvišanje davkov za tvorce delovnih mest take vrste predlog, ki sta ga v preteklosti zavrnili obe stranki," je povedal predstavnik predsednika republikanske večine v predstavniškem domu Johna Boehnerja.

Vodja republikanske večine v predstavniškem domu Eric Cantor pa: "Res upam, da predsednik ne predlaga, da plačamo njegove predloge z orjaškim zvišanjem davkov za tvorce delovnih mest."

V Obamov načrt se bo zdaj najprej poglobil novi kongresni "superodbor", ki lahko predsednikove predloge sprejme ali pa ponudi nove.