Obama je zatrdil, da njegov načrt presega politične razprtije. Vsi republikanci se ne strinjajo. Foto: Reuters
Obama je zatrdil, da njegov načrt presega politične razprtije. Vsi republikanci se ne strinjajo. Foto: Reuters
Avgusta v ZDA ni bilo prav nobenih novih delovnih mest. Foto: EPA
Obama o novih delavnih mestih

Obama je v govoru kongresnikom dejal, naj "nehajo s političnim cirkusom in dejansko naredijo nekaj za pomoč gospodarstvu" ter nemudoma potrdijo 447 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov. "Ljudje te države delajo trdo, da bi izpolnili svoje dolžnosti. Vprašanje nocoj je, ali bomo mi izpolnili naše," je dejal Obama ob aplavzu.
"Vprašanje je, ali lahko ob nacionalni krizi prenehamo s političnim cirkusom in dejansko storimo kaj, da pomagamo gospodarstvu. Vprašanje je, ali lahko povrnemo nekaj pravičnosti in varnosti, ki sta definirali ta narod od naših začetkov naprej."
Obama je nato kongresnike pozval, naj hitro sprejmejo njegov načrt, imenovan zakon o ameriških službah. "Ničesar spornega ne bi smelo biti pri tem zakonskem predlogu. Vse to so tiste vrste predlogi, ki jih podpirajo tako demokrati kot republikanci - vključno s številnimi, ki sedijo nocoj tu."
Po Obamovih besedah bo njegov načrt ustvaril več delovnih mest za delavce na gradbiščih, za učitelje, za veterane in za tiste, ki so že dalj časa brezposelni. Družbe, ki najemajo nove delavce, bodo dobile davčne olajšave, vsakemu ameriškemu delavcu in vsakemu majhnemu podjetju pa bi se davki prepolovili.
Načrt pa predvideva tudi razvoj transportnega sistema v ZDA ter popravilo in modernizacijo najmanj 35.000 šol po državi.

Obamova "velika kupčija"
Predsednik je še napovedal, da bo 19. septembra predlagal svoj lastni načrt za zmanjšanje primanjkljaja, ki bi reformiral programe, kot je Medicare, spremenil davčni sistem, znižal korporativni davek in zvišal davke za najpremožnejše. S tem je Obama znova oživil svojo idejo "velike kupčije", obsežen sveženj ukrepov, ki zajemajo vsa gonila vladnega zapravljanja in primanjkljajev, vključno s tistimi, ki tradicionalno uživajo zaščito obeh strank.

Odziv republikancev na Obamov govor je variiral od interesa za iskanje kompromisa do kategorične zavrnitve in kritik "ponavljanja neuspelih politik preteklosti".

Obamov načrta prihaja v času, ko delež brezposelnosti v ZDA ostaja usidran na 9,1 odstotka, avgusta pa ni bilo ustvarjenih nobenih novih delovnih mest, zato se v državi poraja vse večji strah pred novo recesijo.

14 mesecev pred predsedniškimi volitvami Obama uživa najnižjo podporo do zdaj - po zadnji raziskavi ga podpira le še 43 odstotkov Američanov.

Obama o novih delavnih mestih