Glavna ameriška tarča niso enote LRA-ja, ki jih večinoma sestavljajo otroci, temveč voditelj Joseph Kony in njegovi najtesnejši sodelavci v enem najbolj grozljivih in nedoumljivih spopadov v Afriki. Foto: EPA
Glavna ameriška tarča niso enote LRA-ja, ki jih večinoma sestavljajo otroci, temveč voditelj Joseph Kony in njegovi najtesnejši sodelavci v enem najbolj grozljivih in nedoumljivih spopadov v Afriki. Foto: EPA
Pripadnik LRA-ja
Otroci vojaki - fenomen, ki sta ga Kony in LRA uresničila v najbolj grozljivi obliki. Foto: EPA

Obama je prvo skupino svetovalcev že napotil v Ugando, nastanjeni pa bodo tudi v drugih državah, kjer deluje zloglasna Gospodova odporniška armada (LRA). LRA oziroma njeno predhodnico UHSA (Združena sveta odrešitvena armada) je Kony ustanovil leta 1986 na severu Ugande. V 25 letih bojev je versko blazna skupina, katere moč temelji na okrutnosti otroških vojakov, pobila in pohabila več deset tisoč ljudi, ugrabila sto tisoč otrok in v beg pognala dva milijona ljudi.

Grozodejstva v imenu božje države
Kony, ki se je najverjetneje rodil leta 1961 v severni Ugandi, se ima za krščanskega verskega voditelja oz. za medija, prek katerega Bog sporoča svojo voljo. Samooklicani prerok in mistik skuša strmoglaviti vlado in državo oblikovati na temeljih desetih božjih zapovedi. Skupaj s svojo tolpo, ki danes šteje le še nekaj sto članov, pa v resnici izvaja grozodejstva, kot je rezanje ali sekanje delov telesa živih sovražnikov, siljenje mladoletnih fantov v oborožene spopade in mladoletnic v prostitucijo. Proti njemu je zaradi zločinov proti človečnosti tudi vložena obtožnica na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Lov po osrednji Afriki
Obama je Konyja in njegovo tolpo pred časom imenoval za žalitev človeškega dostojanstva. LRA danes deluje v Srednjeafriški republiki, Demokratični republiki Kongo in Sudanu. Omenjene države Konyja neuspešno lovijo in Obama se je odločil za pomoč z vojaškimi svetovalci, ki bodo urili in usklajevali lov na Konyja in njegove najtesnejše sodelavce. Obama, ki so ga v kongresu podprli tudi številni republikanci, je zagotovil, da bodo ameriški svetovalci pomagali z informacijami, nasveti in pomočjo, ne bodo pa se bojevali, razen v samoobrambi.

Ubiti, pohabljeni, ugrabljeni, pregnani
LRA je bila po porazih in dezertacijah že tik pred podpisom mirovnega sporazuma z vlado v Kampali, a se je Kony leta 2008 premislil in znova okrepil delovanje. V tem času je zloglasna otroška vojska pobila več kot 2.400 ljudi in jih več kot 3.400 ugrabila. Po neuradnih podatkih Združenih narodov je trenutno zaradi delovanja LRA-ja v osrednji Afriki z domov pregnanih okoli 380.000 ljudi.