Mbonih so ugrabili uporniki in ji odrezali ustnice ter ušesa. Nato so jo poslali nazaj v vas kot opozorilo, da so v bližini. Foto: www.hrw.org
Mbonih so ugrabili uporniki in ji odrezali ustnice ter ušesa. Nato so jo poslali nazaj v vas kot opozorilo, da so v bližini. Foto: www.hrw.org
Zapuščena šola
Zapuščena šola na severovzhodu Konga. Po napadu upornikov so domačini zapustili vas. Foto: www.hrw.org
Joseph Kony
Kony se je do zdaj spretno izognil aretaciji. Foto: EPA

Potem ko so bili pregnani iz zatočišč na severu Ugande, so se ugandski uporniki nastanili na obmejnem območju med severom Demokratične republike Kongo, Srednjeafriško republiko in južnim Sudanom, kjer ustrahujejo tamkajšnje prebivalstvo.

Številne žrtve, med njimi je mnogo otrok, so pretepli do smrti, izmaličili lobanje ali pa z mačetami razsekali glave, medtem ko so morali ugrabljeni otroci pobijati svoje sorodnike, je opozorila organizacija za človekove pravice Human Rights Watch.

LRA je nastal v Ugandi, njegovi začetki pa segajo v leto 1987, ko so uporniki pod vodstvom samooklicanega preroka in mistika Josepha Konyja skušali strmoglaviti vlado in državo oblikovati na temeljih desetih božjih zapovedi. Kakšni cilji jih vodijo danes, ni jasno, a posledice so kristalno jasne - trpljenje domačinov.

Zaradi vojnih zločinov je mednarodno kazensko sodišče leta 2005 izdalo mednarodno tiralico za Konyjem in še dvema uporniškima voditeljema, a vsi ostajajo na prostosti in še naprej pobijajo, pohabljajo in ugrabljajo.

"Ne vemo, zakaj nas ubijajo brez razloga"
Žrtve, ki so preživele grozodejstva ali pa jim je uspelo pobegniti iz krutih ugrabitev, so se odločile, da za pomoč pri izkoreninjenju upornikov prosijo ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je maja letos podpisal zakon, v okviru katerega mora ameriška administracija do konca novembra oblikovati strategijo za zaščito civilistov pred LRA-jem.

"Želim si, da bi predsednik Obama končal to vojno, saj smo utrujeni od vojn. Ne vemo, zakaj nas ubijajo brez razloga" in "S solzami v očeh prosimo predsednika Obama, da konča to grozovito trpljenje in zagotovi varnost v naši regiji," so izjavile žrtev upornikov, ki jih je kot sporočilo za ameriškega predsednika posnel HRW.

V listini, ki jo je 24. maja podpisal Obama, piše da so ZDA zavezane h končanju brutalnosti in uničevanju, ki so zaščitni znak LRA-ja v nekaj afriških državah v zadnjih desetletjih. Predsednik tudi obljublja, da se bo potrudil za večjo varnost in upanje za prebivalce osrednje Afrike.

Uporniško vojsko sestavljajo otroci
LRA danes nima več prav nobene podpore med prebivalci Ugande ali drugod, pojasnjuje raziskovalka pri HRW-ju in poznavalka Konga Anneke van Woudenberg. Prav tako nimajo nič več prostovoljnih borcev, ampak jih pridobivajo izključno samo še z ugrabitvami otrok.

Napadajo šole in kraje, kjer se zadržujejo otroci, saj je te kot vojake lažje nadzorovati in z njimi manipulirati, je dejala van Woudenberg. Na območju severnega dela Konga in v Srednjeafriški republiki je zaradi upornikov že 200.000 beguncev, ki so preveč prestrašeni, da bi se vrnili domov.

"Vpliv LRA-ja na regijo je katastrofalen," pripoveduje sodelavka HRW-ja in dodaja, da v Srednjeafriški republiki verjetno vsak tretji nosi majico s podobo Obame, saj je to njihov junak, zato hočejo, da on sliši njihov glas, zaradi česar so tudi posneli osebna sporočila za ameriškega predsednika.