Obama je po začetnih kritikah njegovega odziva na neuspeli napad zdaj zavzel ostrejši ton. Foto: EPA
Obama je po začetnih kritikah njegovega odziva na neuspeli napad zdaj zavzel ostrejši ton. Foto: EPA

"ZDA se morajo učiti iz incidenta in naglo delovati, da se odpravijo napake v sistemu," je še dodal ameriški predsednik.
Naj spomnimo: za božič je 23-letni Nigerijec Umar Faruk Abdulmutalab skušal na poletu iz Amsterdama v Detroit ameriške letalske družbe Delta-Northwest 20 minut pred pristankom sprožiti majhno eksplozivno napravo. Samo posredovanju sopotnikov gre za zhavaliti, da je letalo s 300 potniki varno pristalo.
Odgovornost za poskus napada je prevzela podružnica Al Kaide v Jemnu. Jemenske oblasti svarijo, da bi lahko skupina pripravljala še več napadov.
Obveščevalci so bili obveščeni
Obama je dejal, da hoče spregovoriti Američanom, češ da so nekatere preliminarne informacije o napadu porodile resne pomisleke in skrbi. "Oče osumljenca naj bi opozoril ameriške oblasti v Afriki glede skrajnih nazorov svojega sina. Že pred tedni naj bi ta podatek predali našim obveščevalcem, a ga ti niso ustrezno posredovali in osumljencu niso izdali prepovedi letenja," je povedal Obama.
Ob tem je dodal, da za tako ravnanje ni nobenega opravičila in da se je treba zdaj iz tega nekaj naučiti in popraviti napake v sistemu.
Točka za republikance
Ameriški predsednik se je kljub govoru znašel pod povečanim navalom kritik, češ da se po neuspelem bombnem napadu ni odzval prej in ostreje.
Gre le še eno izmed tem, ki jo bodo vse preradi pograbili republikanci in s tem skušali dokazati, da je državna varnost Obamova šibkost - podobno, kot so navajali že med lansko predsedniško kampanjo.