Končno smo dobili tudi slovensko inačico knjige. Foto: MMC RTV SLO
Končno smo dobili tudi slovensko inačico knjige. Foto: MMC RTV SLO
Eckman in Ferfila
Izbira časa za predstavitev knjige ne bi mogla biti boljša: dan pred zgodovinskimi volitvami v ZDA je zanimivo vse v povezavi z Obamo. O knjigi sta govorila profesor ameriških študij Bogomil Ferfila in pevec Chris Eckman. Foto: MMC RTV SLO
Obama v mnogočem republikanski

"Življenje je preplet teme in svetlobe," je eden izmed stavkov v knjigi 47-letnega senatorja iz Illinoisa, v kateri se, tako kot v polurnem oglasu, objavljenem le nekaj dni pred volitvami, prepletajo misli o njegovem političnem in osebnem življenju. Obama v knjigi s podnaslovom Misli o obnovi ameriškega sna prepričljivo piše o tem, da je pripravljen stopiti v čevlje slehernega državljana in ga poskušati razumeti kot človeka, pri tem pa ne izključuje niti Busha.

V priloženem videu si poglejte kratek intervju z Bogomilom Ferfilo o vlogi Obame pri oblikovanju novega gospodarskega reda in volitvah v kongres, ki prav tako potekajo jutri.

Od sredine stoletja bodo obarvani predsedniki stalnica
Do sredine 60. let so morali temnopolti sedeti ločeno od belopoltih sodržavljanov in takrat niti sanjati niso upali, da bi ameriški predsednik lahko postal eden izmed njih. Zdaj so ZDA na pragu zgodovine, kot pa je dejal Ferfila, je dejstvo, da bodo leta 2050 belopolti prebivalci ZDA v manjšini in bodo obarvani predsedniki stalnica. Kljub napovedim pa nekateri še vedno opozarjajo na možnost t. i. Bradleyjevega efekta: leta 1982 so javnomnenjske raziskave kazale na zanesljivo zmago temnopoltega Toma Bradleyja na volitvah za guvernerja, potem pa je volilni izid pokazal drugače, volivci so priznali, da v javnomnenjskih raziskavah niso povedali resnice, ker so se bali, da bi bili ožigosani za rasiste.

Kot je dejal Ferfila, je Obama v mnogočem zelo blizu republikancem: med drugim podpira smrtno kazen, je proti množičnemu priseljevanju iz Latinske Amerike, glede nezakonitih priseljencev ima podobno strategijo kot republikanci, zanj pa je zelo pomembno tudi vprašanje vere. Glede zunanje politike je Obama v svoji drugi knjigi, predtem je napisal knjigo Očetove sanje, bolj skromen, vendar pa ni pričakovati revolucionarnih sprememb. Obama je poudaril večetničnost svoje družine, glede katere se je pošalil: "Michelle vam lahko pove, da smo, ko se zberemo za božič ali zahvalni dan, kot mini Združeni narodi. Imam sorodnike, ki so videti kot Bernie Mac, in imam sorodnike, ki so videti kot Margaret Thatcher." Ameriški pevec, ki že nekaj let živi v Sloveniji, Chris Eckman, je ob tem opomnil, da je treba biti previden, saj se Obamo pogosto slika kot odrešenika, vendar pa on to ni.

Knjiga se je ob svojem izidu oktobra 2006 povzpela na tretje mesto lestvice najbolj prodajanih neliterarnih del časopisa New York Times. Pri nas jo je izdala založba Sanje, predgovor h knjigi pa je napisal nekdanji predsednik Milan Kučan.

Ksenja Tratnik

Obama v mnogočem republikanski