Obama je državljanom dejal, naj bodo še malo potrpežljivi glede okrevanja gospodarstva. Foto: EPA
Obama je državljanom dejal, naj bodo še malo potrpežljivi glede okrevanja gospodarstva. Foto: EPA
Afganistan
'Glavno vprašanje pri Afganistanu je: Ali počnemo pravo stvar? Imamo pravilno strategijo?' Foto: EPA

V pogovoru za televizijsko mrežo CNN je Obama dejal, da se bodo nove službe, ki so kot po tekočem traku izpuhtevale v času recesije, začele pojavljati ob koncu obdobja okrevanja, in ne na začetku. "Želim biti jasen: zaposlitvena slika se v naslednjih mesecih še ne bo opazno izboljšala, mogoče je celo, da se bodo številke še nekoliko poslabšale," je izjavil v enem izmed kar petih intervjujev, ki jih je dal pretekli konec tedna in s katerimi je ameriški javnosti želel predstaviti svoje prednostne naloge, tudi občutljivo zdravstveno reformo.

50.000 služb je že uspeh
"Sčasoma se bodo nova delovna mesta začela odpirati, ne pa takoj. Samo, da bi šli lahko v korak z rastjo prebivalstva, bi vsak mesec morali odpreti 150.000 novih delovnih mest, kar pa ni mogoče. Zato se je treba zavedati, da bo že 50.000 novih delovnih mest mesečno uspeh in velik napredek od 700.000 služb, kolikor jih je izginilo vsak mesec v začetku letošnjega leta. Kakor koli pa nas čaka še dolga pot."

Dodal je še, da o hitrosti in možnosti odpiranja novih delovnih mest vsak dan sprašuje svoje ekonomske svetovalce, saj je prav to področje, na katerem se "lomi" ocena gospodarstva: ali omogoča nova delovna mesta, s katerimi lahko odrasli vzdržujejo svoje družine in otrokom omogočajo šolanje.

Rasizem ni vodilo kritikov
Obama se je seveda dotaknil tudi še ene pereče teme: zdravstvene reforme. Zavrnil je izjavo republikanskega senatorja Mitcha McConnella, da v razpravi o spremembah na področju zdravstva "zmagujejo konservativni nasprotniki", rekoč: "Saj so tudi med volitvami ves čas trdili, da zmagujejo ..."

Obama bo sicer ta teden znova v sredšču pozornosti svetovne javnosti, saj ga čaka zelo natrpan urnik. Konec tedna bo v Pittsburghu gostil srečanje voditeljev držav skupine G20, v sredo pa bo v New Yorku prvič nagovoril Generalno skupščino Združenih narodov in se udeležil tudi ZN-ove podnebne konference.

Znova pa je zavrnil tudi mišljenje nekdanjega predsednika Jimmyja Carterja, ki je pred dnevi izjavil, da so nekatere kritike Obame uperjene proti njemu na podlagi rasizma. "Verjetno nekatere res vodi tudi rasizem, a to ni predsodek, ki prevladuje. Menim, da preprosto obstajajo ljudje, ki so protivladni. Konec koncev se je moral Franklin Delano Roosevelt spoprijemati s približno enakimi kritikami, kot se moram sam. Tudi do Ronalda Reagana so bili, ko se je lotil spreminjanja nekaterih točk New Deala, precej hudobni."

Strategija do Severne Koreje uspešna
Z voditeljem Johnom Kingom sta spregovorila tudi o ameriški zunanji politiki. Glede napotitve novih enot v Afganistan je Obama dejal, da je za to odločitev še prezgodaj, glede Severne Koreje pa meni, da je bila njegova administracija uspešna pri izvrševanju diplomatskega pritiska na to komunistično trdnjavo. "Uspelo nam je obdržati koalicijo, ki vključuje tudi Kitajce in Ruse, in vsiliti nekaj ostrih sankcij, ki že kažejo učinke."