Obama je v Varšavi napovedal, da bodo ZDA Evropi namenile milijardo dolarjev vojaški pomoči. Načrt mora zdaj odobriti še ameriški kongres. Foto: Reuters
Obama je v Varšavi napovedal, da bodo ZDA Evropi namenile milijardo dolarjev vojaški pomoči. Načrt mora zdaj odobriti še ameriški kongres. Foto: Reuters
Barack Obama
Ameriški predsednik je svoj obisk začel s pregledom skupne letalske enote ameriških in poljskih pilotov lovskih letal F-16. Foto: Reuters
Bronislaw Komorowski in Barack Obama
ZDA so še vedno ena najtesnejših zaveznic Poljske. Foto: Reuters
Petro Porošenko
Obama se bo v Varšavi prvič srečal tudi z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Zagotovo bosta govorila tudi o vojaški pomoči Ukrajini, ki se na vzhodu države bori s proruskimi separatisti. Foto: EPA
Obama na Poljskem začel evropsko turnejo

"ZDA podpirajo svoje zaveznike, tako kot oni podpirajo nas," so sporočili iz Bele hiše, medtem ko je Obama v Varšavi začel svojo evropsko turnejo. Pobuda naj bi bila namenjena krepitvi zmogljivosti vzhodnoevropskih držav, vključno nečlanic, kot so Ukrajina, Gruzija in Moldavija, da bi se tako okrepila povezanost z zahodnimi zavezniki in ZDA. S tem denarjem naj bi financirali več vojaških vaj in usposabljanj, pa tudi večjo navzočnost ameriških zračnih in kopenskih sil iz ZDA v Evropi ter mornariških sil v Črnem in Baltskem morju.

To je ena najbolj konkretnih podpor ZDA za krepitev varnosti v vzhodni Evropi in predvsem signal Rusiji, da njena dejanja v ukrajinski krizi ne bodo ostala brez odločnega odgovora Washingtona.

V ospredju pogovorov varnost
Predsednik Obama je obisk stare celine začel na Poljskem, kjer se je v Varšavi najprej srečal s predsednikom Bronislawom Komorowskim in premierjem Donaldom Tuskom. V ospredju pogovorov so predvsem razmere v Ukrajini, poljski gostitelji pa pričakujejo, da bodo ZDA kot vodilna država v Natu obnovile varnostna zagotovila partnerjem v vzhodni Evropi, ki so zaskrbljeni zaradi krize v Ukrajini. ZDA so še vedno ena najtesnejših zaveznic Poljske.

"Resnični bratje v orožju"
Obama je po srečanju s Komorowskim dejal, da bodo ZDA okrepile rotacije posadk lovskih letal F-16 na Poljskem, Komorowski pa je ameriškemu kolegu odvrnil, da so Poljaki in Američani "resnični bratje v orožju".

Ob prihodu na letališče v Varšavi je Obama pregledal skupno letalsko enoto ameriških in poljskih pilotov lovskih letal F-16. "Naše zaveze do varnosti Poljske in tudi do varnosti naših zaveznikov v srednji in vzhodni Evropi so temelj naše lastne varnosti in svetinja," je povedal Obama in poudaril, da so ZDA in Nato že povečale varnostno navzočnost na Poljskem med krizo v Ukrajini ter da bodo ZDA še krepile varnost v vzhodni Evropi.

Obama je evropske zaveznice pozval tudi k okrepitvi obrambnih proračunov. "Priča smo bili stalnemu upadanju in to se mora spremeniti," je poudaril. "Pričakujejo polno članstvo, ko gre za njihovo obrambo, ampak to pomeni, da morajo za to tudi prispevati primerno polno članarino," je poudaril Obama in ob tem dejal, da je treba zagotoviti, da bo vsak polnopraven član Nata plačeval tudi polno članarino.

Predsedniki o varnosti na območju
Obama in Komorowski bosta zvečer skupaj gostila srečanje predsednikov držav vzhodne in srednje Evrope, in sicer Bolgarije, Hrvaške, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Romunije in Slovaške, na spletni strani poljskega predsednika pa je zapisano, da naj bi se dogodka udeležil tudi predsednik Slovenije. Gre za nekdanje socialistične države, ki so danes članice zveze Nato, beseda pa bo tekla o krizi v Ukrajini, ruski agresiji na Ukrajino, o energetski varnostina območju ter o pripravah na naslednji vrh zveze Nato septembra v Walesu.

15. obletnica prvih svobodnih volitev na Poljskem
Voditelji omenjenih držav se bodo skupaj z Obamo v sredo udeležili praznovanja 25. obletnice prvih postkomunističnih demokratičnih volitev na Poljskem. Obama namreč na Poljsko, tako Boštjan Anžin za Radio Slovenija, prihaja prav v dneh, ko se Poljaki spominjajo 4. junija 1989, ko je prišlo na Poljskem do dogovora med gibanjem Solidarnost in takratnim komunističnim režimom o polsvobodnih volitvah, po katerih je polovica sedežev pripadla komunistom, vse druge, o katerih so odločali Poljaki, pa je dobila Solidarnost.

To je bil velik korak na poti k svobodi in padcu železne zavese. Številni Poljaki so prepričani, da se hladna vojna ni končala s padcem berlinskega zidu, ampak že prej, pred 25 leti na Poljskem, ko so isti dan na drugi strani zemeljske oble kitajske oblasti krvavo zatrle proteste na Trgu nebeškega miru v Pekingu.

Obama na prvem srečanju s Porošenkom
Obama se bo v Varšavi srečal tudi z novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ki mu bo tako iz oči v oči zagotovil podporo v boju s korupcijo in pri ponovnem zagonu ukrajinskega gospodarstva. Kot je že v petek povedal namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes, bo Obama Porošenku izrazil tudi pohvalo za pripravljenost na reševanje težav na vzhodu države z dialogom. Kot gre pričakovati, bosta predsednika govorila tudi o vojaški pomoči državi, ki je od začetka leta priča številnim pretresom.

Po obisku Poljske se bo Obama v sredo in četrtek udeležil vrha najmočnejših industrijskih držav G7 v Bruslju, kjer bodo na vrhu agende prav tako Ukrajina in nadaljnje sodelovanje z Rusijo, pa tudi energetska in gospodarska vprašanja. Že v četrtek zvečer se bo odpravil v Pariz, kjer ga bo sprejel francoski predsednik Francois Hollande. Zanimivo je, da ima Hollande isti večer napovedano tudi srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, a srečanje z Obamo za zdaj ni predvideno.

V petek se bo Obama odpravil v Normandijo, kjer se bo udeležil slovesnosti ob 70. obletnici izkrcanja zaveznikov v drugi svetovni vojni. Med gosti bosta tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanska kraljica Elizabeta, pa tudi predsednik Putin.

Obama na Poljskem začel evropsko turnejo