Obamov največji križ leta je zdravstvena reforma. Foto: EPA
Obamov največji križ leta je zdravstvena reforma. Foto: EPA
Predsednik ZDA ima le še 41-odstotno podporo. Foto: EPA
Medijskenaslovnice je letos dominiral Edward Snowden. Foto: EPA
Obamova zadnja tiskovna konferenca pred odhodom na rodne Havaje, kjer vsako leto dopustuje. Foto: EPA

Obama sicer pričakuje, da bo v letu 2014 boljše, tako za reformo kot za ameriško gospodarstvo.
Obama je zadnjič letos stopil pred novinarje z le 41-odstotno javno podporo. To je za 14 odstotkov nižje kot ob začetku leta. Delo predsednika kot preveč levičarsko označuje 40 odstotkov tistih, ki ga ne odobravajo, kot preveč desničarsko pa 12 odstotkov. Na vprašanje, ali je bilo letošnje leto zanj najslabše doslej, se je Obama nasmejal. Odgovoril je, da ne, in pripomnil, da so ga novinarji doslej v petih letih že najmanj 15-krat spravljali prehitro v politični grob.

Kljub temu je bilo letošnje leto za Obamo nedvomno slabo predvsem zaradi zdravstvene reforme. Zatrdil je, da se je od 1. oktobra prek spletne strani zvezne vlade in zveznih držav zdravstveno zavaroval milijon ljudi, kar pa je še vedno izjemno malo, saj za uspeh reforme potrebujejo več deset milijonov ljudi. Poleg tega se spletne strani za zavarovanja še vedno ukvarjajo s tehničnimi težavami, čeprav je Obama v slogu predhodnika Georgea Busha med vojno v Iraku že razglasil zmago.

V pričakovanju kongresnih volitev
Mlinski kamen zdravstvene reforme bo demokrate obremenjeval tudi prihodnje leto, in sicer vse do kongresnih volitev novembra, še posebej zato, ker so se republikanci odpovedali proračunskim blokadam, zaradi katerih so izgubljali podporo javnosti. Američani se morajo zavarovati, če ne bodo plačali davčno kazen, zavarovati pa se ne morejo, ker reforma ne deluje. Zaradi tega pa tudi ker stroški zavarovanja še naprej naraščajo, reforma izgublja podporo tudi med demokratskimi volivci.

Obama je dejal, da bo leto 2014 prelomno glede pospešitve gospodarske rasti, sam pa si bo še naprej prizadeval za ustvarjanje novih delovnih mest. Kongresni dogovor o proračunu za prihodnji dve leti je Obama pohvalil z besedami, da je še prezgodaj govoriti o obdobju sodelovanja, vendar pa vsaj ni več nenehnih blokad.

Amnestija za Snowdna?
Glede reform delovanja Agencije za nacionalno varnost (NSA) Obama ni povedal nič novega. Priporočila posebnega odbora je dobil, vendar pa odločitev o spremembah še ni sprejel. O nekdanjem analitiku NSA Edwardu Snowdnu, ki je od poletja v javnost pošiljal podrobnosti o obveščevalnih dejavnostih, Obama ni želel govoriti, čeprav analitiki ugibajo, da bi lahko Obama Snowdnu podelil amnestijo. Predsednik je sicer poudaril, da je Snowdnova usoda v rokah pravosodja.

Je pa dejal, da so objave povzročile veliko škodo obveščevalnim dejavnostim in diplomaciji ZDA. Obama obveščevalnim agencijam zaupa, da ne "vohljajo" doma, ne glede na vse, kar je bilo objavljeno o nadzoru Američanov. Priznal pa je, da obstaja morda drug način, da se "mački sname koža". O tem se bo odločil prihodnje leto.

Ne glede na to, da je Snowden za Obamo kriminalec, pa je razpravo, ki je nastala zaradi njegovih objav, pozdravil. Ob tem je kritiziral tuje države, ki kritizirajo ZDA zaradi obveščevalnih dejavnosti, in se pridušal, da so ZDA država, kjer spoštujejo zakone in človekove pravice. Novinarje je opozoril, da bi ga v primeru novega terorističnega napada na ZDA verjetno spraševali, zakaj obveščevalne agencije niso delale bolje.

Pred oddihom na Havajih
Na novinarski konferenci, preden se je z družino med prazniki odpravil na Havaje, je odgovarjal na številna druga vprašanja. Glede Irana je dejal, da ni nobene potrebe za to, da kongres sprejme nove sankcije zaradi jedrskega programa. Iran ima zdaj priložnost, da dokaže, da gre za miroljuben program, ki nikogar ne ogroža. Če se bo vrnil na stara pota, pa bo tudi Obama podprl nove sankcije.

Predsednik ZDA v prihodnjem letu pričakuje potrditev migracijske reforme, veseli se vrnitve ameriških vojakov iz Afganistana in upa, da bo mogoče sprejeti kakšne omejevalne ukrepe glede orožja.