Ameriški vojaki bodo dobili za odstotek povišice. Foto: EPA
Ameriški vojaki bodo dobili za odstotek povišice. Foto: EPA
Ameriška vojska
Američani imajo največjo vojsko na svetu. Foto: EPA

Z zakonom o obrambnem proračunu bodo zagotovljena sredstva za vzdrževanje oporišč, orožja in opreme ter za plače vojakov, ki se bodo zvišale za odstotek. Za operacije v tujini, predvsem za ameriško vojaško prisotnost v Afganistanu, je namenjenih 80,7 milijarde dolarjev.

Zakon je imel veliko podporo tako demokratov kot republikancev in v senatu ga je v četrtek zvečer podprlo 84 senatorjev, medtem ko jih je bilo le 15 proti. Predsednik Barack Obama naj bi zakon podpisal že v kratkem.

Več republikancem sicer ni bilo všeč hitro sprejetje obrambnega proračuna, saj zaradi hitrega postopka niso smeli vlagati dopolnil k posameznim točkam. Senator Lindsey Graham je tako želel v zakon vsiliti tudi amandma, ki bi uvedel strožje gospodarske sankcije proti Iranu, čemur Obama sicer nasprotuje.

Prvi korak k zaprtju Guantanama
Sprejeti zakon Obami omogoča, da zmanjša omejitve za premestitve zapornikov iz taborišča za zaprte teroristične osumljence v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi v druge države.

S tem naj bi bil storjen prvi korak k uresničitvi predsednikovih napovedi še iz predvolilne kampanje leta 2008, ko je obljubljal zaprtje Guantanama. Še vedno pa bo prepovedana premestitev zapornikov iz Guantanama na ozemlje ZDA.

Da bi zmanjšali spolno nadlegovanje v vojski, zakon uvaja nov kodeks vedenja, ki med drugim predvideva zaščito prijaviteljev oziroma prijaviteljic. Tako bo od zdaj kaznivo vsakršno maščevanje proti tistim, ki bodo prijavili spolni delikt. Vojaškim poveljnikom bodo tudi odvzeli pravico, da spremenijo odločitev porote v teh primerih.