Tako predsedniški kandidat Obama kot podpredsedniški Biden sta znova obujala
Tako predsedniški kandidat Obama kot podpredsedniški Biden sta znova obujala "upanje", ki je bilo pomembno geslo že zmage pred štirimi leti. Foto: EPA
Barack Obama
44. predsednik ZDA je prepričan, da bo "ubranil naslov" in bo novembra dobil še drugi štiriletni mandat. Foto: Reuters
Obama sprejel demokratsko nominacijo

Predsednik ZDA Barack Obama je na strankinem zborovanju v Charlottu uradno sprejel nominacijo demokratske stranke za novembrske volitve, kjer se bo za mesto predsednika udaril z republikancem Mittom Romneyjem.

Odločitev, ki bo odmevala še desetletja
"Ko boste dvignili glasovnico, da bi glasovali, bo pred vami najjasnejša odločitev generacije. V prihodnjih letih bodo v Washingtonu sprejete velike odločitve: glede služb, gospodarstva, davkov ter proračunskega primanjkljaja, energije in izobraževanja, vojne in miru. Odločitve, ki bodo imele velik vpliv na naša življenja in življenja naših otrok v desetletjih, ki pridejo," je Obama opozoril na pomembnost tokratnih predsedniških volitev.

Republikanski recept? Nižanje in nižanje davkov
Glavni poudarek predsednikovega govora je bil na gospodarstvu, ki je tudi ključna točka odločitve pri večini volivcev. Obama je izpostavil razlike med njegovim pogledom na reševanje krize in republikanskim pristopom, ki se po predsednikovih besedah ni spremenil že 30 let.

"Naši republikanski prijatelji so z veseljem govorili o tem, kaj je narobe z Ameriko danes, ob tem pa niso ponudili predlogov, kako te stvari popraviti. To je zato, ker imajo enak recept že zadnjih 30 let. Imate presežek? Poskusimo z nižanjem davkov. Primanjkljaj je previsok? Še enkrat znižajmo. Čutite, da prihaja prehlad? Uvedite dvakratno znižanje davkov. Odpravite nekaj omejitev in pokličite nas zjutraj," je bil do strankarskih tekmecev oster Obama.

Bo v prihodnje več sodelovanja?
Največja ovira za Obamo bo prepričati Američane, da bo v prihodnjih štirih letih bolje sodeloval z republikanskim kongresom. Novinar Bob Wodward prihodnji teden izdaja novo knjigo "Cena politike", v kateri odgovornost za pomanjkanje kompromisov v zadnjih štirih letih vali predvsem na Obamovo vlado. Po prevzemu republikanske večine v predstavniškem domu leta 2010 na primer v Beli hiši niso imeli niti telefonske številke novega predsednika tega doma Johna Boehnerja iz Ohia.

Znane odločilne države volitve 2012
Po anketah ostaja razlika med Obamo in Romneyjem izredno majhna in se večinoma vrti okoli odstotka, a ima demokrat prednost zaradi boljše razporeditve. Po projekcijah, ki temeljijo na anketah po zveznih državah, ima Obama zagotovljenih 211 elektorskih glasov, Romney pa 175, demokrat si jih lahko obeta še 36, republikanec pa 16. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov, od katerih jih je sto še na razpolago.

Odločalo bo glasovanje v sedmih zveznih državah, kjer si raziskovalci javnega mnenja ne upajo napovedati zmagovalca. Ključne države volitev 6. novembra 2012 so: Colorado, Iowa, Wisconsin, Ohio, Virginija, Severna Karolina in Florida.


Obama sprejel demokratsko nominacijo