Obama je na Stewartov
Obama je na Stewartov "vroči stol" sedel že petič, a tokrat prvič v vlogi ameriškega predsednika. Foto: EPA
Daily Show
Ustvarjalci oddaje Daily Show so Stewartov studio ob obisku Obame "preoblekli" v državniške barve. Foto: EPA
Daily Show
Obamov nastop so pozorno spremljali novinarji z vsega sveta. Foto: EPA

Obama je v humoristični pogovorni oddaji Daily Show nastopil le šest dni pred kongresnimi volitvami, ki bodo 2. novembra in na katerih bi lahko demokrati izgubili večino v kongresu, zato predsednik volivce prepričuje na vse mogoče načine. "Naredili smo korak naprej v načrtu, ki vsak dan spreminja življenja ljudi. Je to dovolj? Ne. In tako pričakujem, večina demokratov pričakuje, da bodo ljudje hoteli videti še več napredka," je Jonu Stewartu povedal predsednik, za katerega tokratne volitve pomenijo ključen preizkus priljubljenosti pred predsedniškimi volitvami leta 2012.

Stewart je predsednika vprašal, zakaj dve leti po tem, ko je zmagal na podlagi obljub o spremembah, demokrati plešejo na pesem "Please, baby, one more chance" (Prosim, draga, še eno možnost), Obama pa mu je odgovoril, da se spremembe ne morejo zgoditi čez noč. "Ko smo pred dvema letoma obljubljali, da lahko Američani verjamejo v spremembe, to ni pomenilo spremembe v 18 mesecih. Šlo je za spremembe, v katere lahko verjameš, a bomo morali za to še kaj narediti," je povedal Obama.

Zabava s službami in zdravstvenim zavarovanjem?
V oddaji, ki je ena najbolj priljubljenih satiričnih oddaj v ZDA, je predsednik Obama priznal, da se administracija spopada s hudimi težavami, kot sta visoka brezposelnost in šibek nepremičninski trg, a dodal, da se Američani ne zavedajo nekaterih velikih uspehov. "Kaj ste naredili, za kar ne vemo?" ga je na to zbodel Stewart in dodal: "Ali načrtujete zabavo presenečenja, kjer nas bodo čakale službe in zdravstveno zavarovanje?"

Obama mu je odgovoril, da je njegova administracija sprejela program zdravstvenega zavarovanja za otroke in nove ukrepe za kreditne kartice, zavrnil pa je očitke, da je reforma zdravstvenega zavarovanja skromna. "Mislim, da bodo ljudje spoznali, da je to eden pomembnejših zakonov v zgodovini države, zato bi morali biti kongresniki in senatorji, ki so glasovali za ta zakon, nagrajeni s ponovno izvolitvijo. Upam, da bodo nagrajeni za svoje glasove. In če bodo, potem se bodo demokrati odlično odrezali na volilni dan," je povedal Obama.

Na spletni strani Daily Showa si lahko ogledate pogovor Jona Stewarta z Barackom Obamo.

Republikanci so večino časa v predvolilni kampanji posvetili širjenju nezadovoljstva z Obamo in demokrati ter njihovim vodenjem gospodarstva, zato javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo prevzeli večino v predstavniškem domu in oslabili večino demokratov v senatu. Takšen razplet volitev bi "pristrigel" oblast predsedniku Obami in otežil sprejemanje pomembnejših zakonov.

Obama v Daily Showu nagovarjal predvsem mlajše volivce
Po nastopu v oddaji Daily Show so analitiki v ameriških medijih zapisali, da bi nastop Obami pred volitvami prinesel prepotrebno podporo med mlajšimi volivci, ki so glavno Stewartovo občinstvo. "Mlajši volivci redno spremljajo oddajo, zato je nastop tam odličen način, da se jim približaš," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs in dodal, da predsednik nikoli ni imel težav s tem, da bi svoja prepričanja predstavil tam, kjer ljudje dobivajo informacije.

Obama je prvi predsednik, ki se je odzval vabilu Jona Stewarta, v oddaji Daily Show pa se je pred tem pojavil že štirikrat, enkrat med predsedniško kampanjo leta 2008 ter trikrat v času, ko je bil senator.