Ameriški predsednik Barack Obama je ameriškim muslimanom sporočil:
Ameriški predsednik Barack Obama je ameriškim muslimanom sporočil: "Ste sestavni del ameriške družbe. Spadate sem." Foto: Reuters

"Moramo razumeti, da je napad na eno vero napad na vse naše vere. Ko je napadena ena izmed verskih skupin, moramo povzdigniti glas. Ni vam treba izbirati med tem, ali ste muslimani ali pa Američani. Ne, ste muslimani in Američani. Vsi smo ena velika družina," je v svojem govoru med drugim dejal Obama, po veroizpovedi kristjan, protestant.

Obama je hkrati pozval ljudi, ki še nikoli niso bili v mošeji, naj si jo predstavljajo kot cerkev, sinagogo ali tempelj.

Obama obsodil nestrpno retoriko
Obamov nastop je prišel kot neke vrste odgovor na govor enega izmed republikanskih kandidatov za predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je decembra predlagal, da bi začasno prepovedali vstop muslimanom v ZDA, potem ko je muslimanski par v Kaliforniji ubil 14 ljudi. "Za retoriko, ki povezuje terorizem s prepričanji celotne religije, ni prostora," je bil odločen Obama in dodal, da bo "miroljubna muslimanska večina po vsem svetu premagala radikalno manjšino".

Odlomek iz Korana in ameriška zastava
Pred nastopom Obame sta moški in ženska recitirala odlomek iz Korana. Nato je častna straža dveh fantov in deklet v mošejo prinesla zastavo ZDA in zastavo Marylanda. Na drugi strani pa sta predtem ob poti v mošejo stali tudi dve ženski, ki sta nosili napis, da je islam enak terorizmu.

Nekaj utrinkov z obiska Baracka Obame v ameriški mošeji si oglejte v spodnji galeriji.