Barack Obama je podpisal šele peti predsedniški veto, ki pa bo najverjetneje tudi najbolj odmeval. Foto: Reuters
Barack Obama je podpisal šele peti predsedniški veto, ki pa bo najverjetneje tudi najbolj odmeval. Foto: Reuters
Guantanamo
Z iztekanjem drugega predsedniškega mandata je bilo pričakovati, da bo Barack Obama še zadnjič skušal uresničiti predvolilno obljubo iz leta 2008 - zaprtje taborišča v Guantanamu. Foto: EPA

Obama je dal veto, ker republikanci povečujejo porabo in preprečujejo zaprtje taborišča za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi.

Demokrati in republikanci so se pred leti v eni od zdaj že povsem običajnih proračunskih kriz, odkar je predsednik Obama, dogovorili o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja, med drugim z omejitvijo porabe. Republikanci, ki se postavljajo v vlogo braniteljev vojaške porabe, so morali privoliti v omejevanje obrambnega proračuna, demokrati pa v omejitve vseh drugih proračunskih postavk.

Spopad Bela hiša - kongres
Predlog proračuna za Pentagon je za skoraj 40 milijard dolarjev presegal mejo dogovorjenega, pri čemer so se republikanci znašli tako, da so denar preusmerili iz sredstev, predvidenih za vojaška posredovanja v tujini, ki ne spadajo v redno proračunsko porabo. Obama je sporočil, da tega ne bo dovolil, in dodal, da si vojaki tega ne zaslužijo.

"Vojaki si zaslužijo pošteno, odprto in odgovorno financiranje, ne pa prikritega financiranja," je sporočila Bela hiša, ko je Obama podpisoval veto ob prisotnosti kamer, fotografov in novinarjev. Šlo je za javno sporočilo kongresu, da z grožnjami misli resno. Povedal je, da bo podpisal večjo porabo za Pentagon, če mu bodo hkrati povečali tudi drugo porabo, tako kot so se dogovorili.

Proračun za leto 2016, ki teče od 1. oktobra, še ni sprejet in vlada se financira z začasnim zakonom, ki bo potekel na začetku decembra. Obama je že zagrozil, da začasnega podaljšanja financiranja vlade ne bo več podpisal, in zahteval, da mu kongres pravočasno pošlje vse nove proračunske zakone.

Šest let neuspešnih poskusov Obame
Spor glede proračunske porabe oziroma varčevanja je glavni razlog za veto, Obama pa je izkoristil priložnost in dodal, da je veto podpisal tudi zato, ker mu predlog zakona znova prepoveduje zaprtje taborišča za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi. Obama se trudi zapreti Guantanamo od leta 2009, vendar v kongresu za to ni posluha.

Obenem pa Obama doslej samo za Guantanamo ni bil nikoli pripravljen tvegati proračunske blokade, ne glede na to, da nenehno poudarja, da je Guantanamo drag madež na ameriški časti in da je sredstvo za novačenje novih teroristov.