Barack Obama vsak torek iz seznama Al Kaidinih teroristov izbere tistega, ki ga bodo ubili. Foto: Reuters
Barack Obama vsak torek iz seznama Al Kaidinih teroristov izbere tistega, ki ga bodo ubili. Foto: Reuters

Nobelov nagrajenec za mir leta 2009 Barack Obama naj bi dal celo sam pobudo za to, da bo s seznama sam izbral ime terorista, ki ga je treba ubiti. A preden seznam prispe v roke Obami, ga dopolnijo številni protiterorističnimi obveščevalci in strokovnjaki, ki presodijo, kateri med predlaganimi teroristi za odstrel predstavlja največjo nevarnost za ZDA.
Videokonferenco s protiterorističnimi obveščevalci vodi Pentagon, ki skupaj s predstavnike Cie naredi ožji seznam za ZDA nevarnih teroristov. Ko seznam dostavijo ameriškemu predsedniku, si ta ogleda njihove fotografije in prebere kratek življenjepis, nato pa odobri nalog za nadaljnje akcije oziroma njihovo usmrtitev.

Tarča: teroristi iz Jemna, Somalije in Pakistana
Na seznamu Pentagona so večinoma teroristi iz Jemna in Somalije, na seznamu Cie pa iz Pakistana. Kot piše časopis The New York Times, se na seznamu pogosto pojavijo tudi mladoletniki.

''Koliko so stari ti ljudje,'' naj bi nekoč vprašal Obama, ko si je ogledoval fotografije Al Kaidinih teroristov. ''Če so začeli novačiti otroke, potem moramo tudi mi spremeniti naš pogled na celotno zadevo,'' je dejal Obama.

Obama odloča tudi o izvedbi vojaškega napada
Ameriški predsednik pa ne odloča le o odstrelu teroristov. Včasih je tudi jezičen na tehtnici, ko razpravljajo o izvedbi vojaškega napada. Včasih se namreč zgodi, da se neki terorist skriva v hiši, v kateri so tudi člani njegove družine, torej tudi njegovi otroci.

Kot je še izpostavil The New York Times, je pri celotni zadevi kaotično to, da Obama velja za liberalnega profesorja prava, ki se je bojeval proti vojni v Iraku in teptanju človekovih pravic, zdaj pa vztraja pri tem, da mora biti ravno on tisti, ki določi ime terorista z odstrelne liste. Seznam za odstrel teroristov je namreč nastal ravno v času njegove administracije.

Za The New York Times so trije zdajšnji in nekdanji svetovalci Obame potrdili, da je Obama vojno proti teroristični mreži Al Kaidi vzel prioritetno. Ob tem poudarjajo paradoks ameriškega predsednika, ki si je na eni strani zavzemal za zaprtje zapora Gvantanamo na Kubi, na drugi strani pa dovoljuje usmrtitve.